RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svak krone gir prishopp

Sist oppdatert:
Den svake norske krona skaper jubel i industrien, men for meg og deg vil det svi på pungen. Nå kommer prishopp på klær, hvitevarer, biler og feriereiser.

Forbered deg på høyere priser i høst. Kronefallet gjennom våren gjør det ikke bare dyrere å handle kjøtt over svenskegrensa, prisen på importvarer er på vei opp.

- Vi har ikke merket mye til dette ennå, mange selger varer som ble kjøpt inn mens krona var sterk. Men i tiden framover vil nok effekten vises i butikkene, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

- Slår ut på klær

Haartveit trekker fram klær, skotøy, glassvarer og kjøkkenredskap som varegrupper hvor valutaeffekten vil slå klart inn.

- Jeg vil ikke spå en kraftig prisoppgang på klær, men vi får sikkert en reaksjon her. Effekten vil først bli synlig nå, eller i månedene fremover, sier Haartveit.

Han får støtte av kollega Steinar Juel i Nordea, som venter å se full effekt av den svake krona fra oktober av.

- Det er naturlig å vente at vi vil få en motsatt effekt av det vi så sist høst. Tradisjonelt vil vi se effekten først på klær, mens bil vil være den tregeste varegruppen, sier Juel til TV 2 Nettavisen.

Nordea-økonomen venter at også hvite- og brunevarer, biler og feriereiser vil bli dyrere ut over høsten.

Fra 7,26 til 8,25

Ved årsskiftet sto eurokursen i 7,26 kroner. Fredag sist uke sto kursen i 8,25 kroner.

Kronesvekkelsen kommer som en følge av at sentralbanksjef Svein Gjedrem har over halvert styringsrenta til Norges Bank fra 7,0 til 3,0 prosent siden desember i fjor. Renteraset har gjort det langt mindre attraktivt å investere i norske kroner, i takt med den fallende etterspørselen har også prisen på krona falt.

Bare hittil i år har kroneverdien blitt redusert med 11,5 prosent når man ser den mot en importvektet valutakurv. Det slår direkte ut enten i marginene til de som selger importvarene i Norge, eller i prisene ut til deg som kunde. Det siste er også det mest trolige.

- Det tror jeg alle som handler med disse varene vil prøve på. Når det skjer bevegelser i markedet har man også muligheten til å øke marginene, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR til TV 2 Nettavisen.

At krona har svekket seg med 10 prosent, betyr dog ikke nødvendigvis at en komfyr som kostet 5000 kroner i januar vil koste 5500 kroner i oktober, påpeker Furunes.

Neppe en for en

- Det er ikke en automatisk overføringseffekt her, prisdannelsen skjer som følge av flere elementer. Skatter og avgifter påvirkes jo ikke i denne sammenheng, forklarer han.

Sammen med valutaeffekten, venter ekspertene også at prisene på varer og tjenester produsert i Norge vil stige i tiden framover. Renteraset fra Gjedrem er ment å skape økt etterspørsel, en av effektene blir økte priser.

- Norges Bank opererer jo etter et inflasjonsmål. Nå er prisveksten svært lav, men om to års tid skal prisveksten være tilbake på 2,5 prosent, sier Furunes.

Følg kroneutviklingen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere