RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Svar om olje i Lofoten neste uke

I neste uke vil olje- og energiminister Einar Steensnæs avgjøre om det blir oljeleting i Lofoten eller ikke.

I neste uke legger olje- og energiministeren fram invitasjonen til 18. konsesjonsrunde. Da blir det endelig klart om det åpnes for nye leteområder i Lofoten.

Oljeselskapene har lagt fram sine ønsker for hvilke felt de vil lete etter olje og gass i 18. konsesjonsrunde. Selskapene har nominert enkelte felt i Nordsjøen, men det er først og fremst Norskehavet og Lofoten selskapene er interessert i.

-18. konsesjonsrunde kommer før jul, sier informasjonssjef Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet, til NTB.

I 1994 ble det åpnet for leteboring i deler av området sørvest for Lofoten, det såkalte Nordland VI. Dette området ble stengt i 2001. Statoil har tidligere i uken konkludert at det er tvilsomt at Steensnæs våger å åpne for nye leteområder i Lofoten i 18. konsesjonsrunde eller gjenåpne Lofoten-lisensene som allerede er tildelt. Derfor håper selskapet at tidligere lisenser i Barentshavet nå kan gjenåpnes.

Steensnæs er presset både fra oljeselskapene, en lidende verftsindustri, miljøbevegelsen, fiskerne og sin egen regjeringspartner Venstre. I rapportene som Steensnæs nå har analysert, går det klart fram at blant annet miljøbevegelsen mener Lofoten og Barentshavet ikke må åpnes før den helhetlige forvaltningsplanen for området foreligger i 2005/06.

Andre, som Havforskningsinstituttet og Norges Fiskarlag, mener Barentshavet kan åpnes. Men det er også flere fagmiljøer som mener hele området må åpnes.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere