RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Øvrevoll 24.08.2003
Øvrevoll 24.08.2003 Foto: Linn Marie Hammernes (TV 2 Nettavisen)

Sveaas har tapt en kvart mrd.

Sist oppdatert:
Christen Sveaas må betale over ti ganger børskurs for en større aksjepost i Ementor. Til sammen har it-eventyret kostet Sveas minst en kvart milliard.

Christen Sveaas og hans selskap Kistefos kontrollerer 16,1 prosent av aksjene i it-konsulentselskapet Ementor gjennom såkalte terminkontrakter. Terminkontraktene innebærer at Sveaas teknisk sett ikke eier aksjene, men at han har rett til å kjøpe dem tilbake fra forskjellige motparter til en fastsatt kurs.

Aksjemassakre
Onsdag styrtet aksjekursen i Ementor etter at selskapet lanserte planer om å hente inn 300 millioner kroner i en aksjeemisjon. Selv om kursen har hentet seg litt inn i dag, har kursmassakren påført den kjente investoren et smertelig tap.

Ifølge den siste årsrapporten fra Kistefos har selskapet gjennom terminmarkedet forpliktet seg til å kjøpe en post på 7,2 millioner aksjer til svimlende 35,40 kroner per stykk. Det er mer enn ti ganger høyere en dagens børskurs, og kontrakten har påført Kistefos et regnskapsmessig tap på langt over 200 millioner kroner.

Selskapet har også forpliktet seg til å kjøpe 15,9 millioner aksjer til kurs 3,62 og 3,1 millioner aksjer til kurs 4,84.

250 mill. pluss
Til sammen har Kistefos akkumulert et urealisert tap på 250 millioner kroner på Ementor. Mesteparten av summen er allerede kostnadsført i regnskapet for 2003, opplyser finansdirektør Geir Udnæs i Kistefos til TV 2 Nettavisen.

På toppen kommer tapene på de over 11 millioner aksjene Christen Sveaas eier privat gjennom terminmarkedet. Det er ikke kjent hva som er innløsningskursen på disse opsjonene.

Administrerende direktør Åge Korsvold i Kistefos innrømmer tapene, men vil ikke ta det for gitt at selskapet faktisk kommer til å tape penger på Ementor-investeringen. Han påpeker at aksjekjøp via terminmarkedet er en måte å finansiere aksjene på, og at terminkontraktene kan rulles videre ved forfall.

- Sånn jeg resonnerer, er at resultatet av investeringen i Ementor vet vi først når vi har solgt aksjene, sier Korsvold til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere