RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sveaas slår tilbake

Sist oppdatert:
Christen Sveaas slo tilbake mot saksøkernes beskyldninger om fusk i forbindelse med et aksjekjøp finanskjendisen gjorde for 16 år siden.

Saksøkerne mener Sveaas har neglisjert styrevedtekter og stukket av med uberettiget gevinst etter et eiendomssalg i Oslo sentrum.

- Dette er grovt krenkende og klart uberettigede beskyldninger. Jeg har ikke hatt noe å tjene på dette, saksøkerne har kranglet innbyrdes i familien i 20 år! svarer Christen Sveaas.

Sveaas var i 14 år hemmelig eier av en aksje i eiendomsselskapet as Storgaten 6, som eide NAF-bygget i Oslo. Finanskjendisens eierskap i as Storgaten 6 ble først kjent da Eiendomsspar as ervervet alle aksjene i selskapet i 2001.

God investering

Christen Sveaas og hans prosessfullmektig, advokat Jon Tenden.
Christen Sveaas og hans prosessfullmektig, advokat Jon Tenden.

I mellomtiden hadde verdien på bygården steget enormt - i takt med eiendomsprisene i Oslo.

Mens Sveaas kjøpte sine to første aksjer i selskapet for 260.000 kroner i 1985, betalte Eiendomsspar to millioner per aksje i 2001.

To år senere kjøpte Sveaas nok en aksje i selskapet av en nå avdød kvinne, Kari Jonson.

Bevisst skjult

Seks av de tidligere aksjonærene mener Sveaas bevisst holdt den siste transaksjonen skjult - i strid med styrets vedtekter - slik at de øvrige aksjonærer ikke fikk brukt sin forkjøpsrett og derved gikk glipp av en betydelig gevinst.

- Uansett hvordan man vrir og vender på faktum og jus, må det oppfattes støtende om Sveaas skal sitte med denne gevinsten ubeskåret. Sveaas har fusket, og det ville vært uholdbart om han skal beholde gevinsten, sa saksøkernes prosessfullmektig, advokat Tallag Andersen, i sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett tirsdag morgen.

Hattefabrikk

Saksøkerne er fra venstre Tore Salicath, Øivind Sander, Jan Eiof Jonson og Elof Jonson. De blir representert ved advokat Tallag Andersen til høyre i bildet.
Saksøkerne er fra venstre Tore Salicath, Øivind Sander, Jan Eiof Jonson og Elof Jonson. De blir representert ved advokat Tallag Andersen til høyre i bildet.

Alle saksøkerne er etterkommere av Julie Jonson som drev hattefabrikk og hatteutsalg i Storgaten 6. Bygården, som nå er kjent som NAF-bygget, kjøpte hun i 1902. Gården har fram til 2001 vært i familiens eie.

Sveaas' prosessfullmektig, advokat Jon Tenden, avviste blankt saksøkernes krav på totalt 2,5 millioner kroner.

- Det er brukt sterke ord her, som ”frarøvet” og ”fordekt”, om Sveaas handlemåte. Dette bestrides bestemt fra denne side, sa advokat Jon Tenden.

Hjalp enke

Han mener hans klient har hjulpet en enke som havnet i en fortvilet økonomisk situasjon.

- Det er selgeren meldeplikten hviler på, ikke kjøperen. Sveaas valgte å ta hensyn til selgerens ønske om at aksjeposten, av personlige grunner, ikke skulle meldes til selskapet. Det er mulig han var for snill, sa Tenden.

Han anførte også at saksøkernes rettigheter i forhold til aksjene gikk tapt da aksjene ble overdratt til Eiendomsspar as i 2001.

Sveaas ville selv ikke uttale seg før hans partsforklaring tirsdag ettermiddag.

- Jeg synes ikke man skal uttale seg om pågående saker. Men det er jo ikke unormalt at folk går til rettssystemet for å søke avklaring på problemer som oppstår i forretningslivet, slik at en uavhengig, tredje part får avgjøre saken, sier Christen Sveaas TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere