RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Christian Steffensen/TV 2 Nettavisen)

Sveaas ute av Orkla-styret

Sist oppdatert:
Christen Sveaas ble som ventet kastet ut av Orkla-styret på bedriftsforsamlingen mandag, med ni mot fem stemmer.

Dermed gikk det som valgkomiteen ønsket. Valgkomiteens flertall innstilte på at Christen Sveaas trer ut av styret med virkning fra 24. mai 2004.

Sveaas sa før kveldens møte i bedriftsforsamlingen at han ikke ser noen grunner for å kaste ham. Likevel måtte han gi fra seg plassen.

Vedtaket betyr at Kjell Almskog blir sittende i styret, melder NTB. Mindretallet i valgkomiteen, Elisabeth Grieg, gikk inn for at Kjell Almskog skulle fratre som styremedlem og at Sveaas skulle bli sittende.

Arnkværn sier at det var en helhetsvurdering som gjorde at flertallet i bedriftsforsamlingen kom fram til at Sveaas må gå. Men Arnkværn legger ikke skjul på at et Orkla-styre med Sveaas, Stein Erik Hagen og Hagens tidligere Høyre hånd, Peter Ruzicka, som medlemmer ville ha blitt en for sterk styrekonstellasjon. Hagen, som er en av Orklas største aksjonærer, ble av valgkomiteen enstemmig innstilt som nytt styremedlem og det samme ble Ruzicka.

Effektivitet avgjorde
Arnkværn sier til NTB at det ikke var frykten for konstellasjonen Sveaas, Hagen og Ruzicka som var avgjørende for flertallet da det ble bestemt av Sveaas må fratre.

- Den viktigste begrunnelsen for valget av styresammensetningen var å bedre styrets effektivitet. Det var enighet om at effektiviteten i styrearbeidet må bedres, sier Arnkværn. Men disse uttalelsene innrømmer han indirekte at styrearbeidet i Orkla ikke har vært effektivt nok, og at styremedlemskapet til Sveaas har vært med på å hindre den effektiviteten som flertallet i bedriftsforsamlingen etterlyser.

Etter det NTB forstår var det harde tak på møtet i bedriftsforsamlingen mandag ettermiddag. Sveaas ønsket fortsatt styreplass, og han ga seg ikke uten kamp. I et innlegg til forsamlingen forsvarte han plassen sin. I en pause i møtet kom han ut og var uvanlig meddelsom overfor journalistene som ventet utenfor Orklas hovedkvarter på Skøyen i Oslo. Han sa han hadde håpet på at de som ville kaste ham, hadde en god grunn.

Ut i tåka
- Men det har de ikke, begrunnelsen ligger langt ute i tåka, fortalte Sveaas de frammøtte journalistene. Sveaas uttrykte overraskelse over å bli fjernet midt i en styreperiode, og han ga også uttrykk for at han ikke så noe problem i å sitte i styret sammen med Stein Erik Hagen. Sveaas avviste at han er så samkjørt med Hagen at det er grunn for andre aksjonærer til å føle frykt. Overfor pressen begrunnet Sveaas sitt ønske om styreplass med at det er interessant å sitte i styret til et så viktig selskap i norsk næringsliv.

- Jeg er jo Orklas største private norske aksjonær, sa Sveaas til journalistene.

Elisabeth Grieg sier at Sveaas har vært et viktig styremedlem i Orkla.

- Jeg synes ikke at det var tungtveiende grunner nok til å kaste ham. Min helhetsvurdering var at en konstellasjon mellom Sveaas, Hagen og Ruzicka ikke er tungtveiende nok til at Sveaas måtte gå, sier hun til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere