RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sveaas ville ha flere øl-penger

Sist oppdatert:
Superinvestor og Orkla-aksjonær Christen Sveaas er ikke fornøyd med de 35 millionene han får etter salget av bryggeriene. Også Stein Erik Hagen og Kjell Almskog ville ha mer.

Christen Sveaas var en av Orklas største aksjonærer før bankene tvang ham til å selge mesteparten til Stein Erik Hagen, men sitter fortsatt i styret. Da salget av bryggerivirksomheten til Carlsberg ble styrebehandlet, foreslo Sveaas ifølge Dagens Næringsliv å dele uten nesten halvparten av salgssummen til aksjonærene.

Ville ha 20 millioner mer

Kravet fra Sveaas var et ekstraordinært utbytte på 40 kroner per aksje. Et av argumentene skal ha vært at innholdet i Orklas kasse i virkeligheten er aksjonærenes penger. Til slutt bestemte styret seg for å begrense pengeutdelingen til 25 kroner per aksje, tilsvarende 5,1 milliarder kroner.

Christen Sveaas sitter i dag igjen med bare 50.000 aksjer i Orkla, men har sikret seg retten til å kjøpe ytterligere 1,34 millioner aksjer til lav kurs via en terminkontrakt. Forskjellen mellom et utbytte på 25 og 40 kroner for ham personlig er cirka 20 millioner.

Sveaas har også en avtale om å kjøpe tilbake 3,6 millioner av aksjene han solgte til Stein Erik Hagen, men denne opsjonen blir ifølge DN trolig ikke utøvd før utbyttet utbetales.

Hagen støttet Sveaas

DN mener også å vite at storaksjonær Stein Erik Hagen og styremedlem Kjell Almskog argumenterte for et høyere utbytte. Utspillene skal ha vagt sterke reaksjoner blant de ansattes representanter i styret, og styreleder Johan Fr. Odfjell måtte til slutt gripe inn og sørge for et kompromiss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere