RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk bankpakke til 50 mrd.

Foto: Aftonbladet Bild (Scanpix)
Den svenske regjeringen pumper 50 milliarder inn i banksystemet.

Den svenske regjeringen legger fram bankpakke på 50 milliarder svenske kroner, tirsdag. Pengene skal styrke bankenes kapitalbase, melder svenske nyhetskanalen.

- Tilsynsorganene har ikke reagert så kraftig så de burde, verken i Sverige eller internasjonalt. Det og gjerrighet er begge årsaker til at vi har dagens krise, sier finansmarkedsminister Mads Odell på en pressekonferanse.

- Vi ønsker å styrke kapitalbasen til betalingsdyktige banker med opp til to prosent, sier finansminister Anders Borg.

Regjeringen foreslår en ramme på 50 milliarder kroner for programmet, som skal finansiere det såkalte stabilitetsfondet.

- Vi gir ikke bort penger
«Innskuddprogrammet retter seg mot betalingsdyktige banker, i tillegg til noen andre kredittinstitusjoner i Sverige. I første omgang er det private investorer som skal skyte inn kapital, men gjennom programmet skal også staten bidra», skriver regjeringen i en pressemelding.

- Vi gir ikke bort pengene, uten at det er markedsmessige vilkår, sier Borg.

- Vet ikke hvor behovet er størst
Tilskuddet skal brukes for å øke bankenes utlånsevne. Om at regjeringen ikke selv låner ut penger til foretak uten å gå gjennom bankene, sier Odell følgende:

- Vi vet ikke hvilke foretak som trenger tilskuddet mest. Vi kan ikke bedømme det fra Rosenbad, det kan derimot bankene.

Norsk pakke neste uke
Regjeringen har varslet ny norsk bankpakke 9. februar. Som følge av pakken skal bankene øke sine utlån med opptil 500 milliarder kroner. Bankene har selv bedt om mellom 60 og 80 milliarder kroner i kjernekapital fra staten.

Finansminister Kristin Halvorsen la i høst fram den første bankpakken på 350 milliarder kroner.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere