RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk terrormistenkt: - Jeg vil bli martyr

Sist oppdatert:
- De er martyrer, og jeg håper å bli martyr selv en dag, sier svensken som jages av politiet etter terrorbombene i London 7. juli.

- De er ikke terrorister. De gjorde det islam krever, hevder 39-åringen overfor Expressen.

Avisen The Times identifiserte torsdag mannen som Oussama Abdullah Kassir. Han skal være født i Libanon, og ha nær forbindelse med den bombemistenkte Haroon Rashid Aswat, som ble arrestert i Pakistan tidligere i uka.

Aswat skal ha snakket med de fire mennene som sprengte seg i London 7. juli flere ganger på mobiltelefon. Den siste samtalen fant sted bare noen timer før bombeangrepene.

Kassir, som møtte Expressens medarbeider på hemmelig sted, nekter for å ha noen som helst forbindelse med London-bombene.

- Jeg har ingenting med angrepene mot T-banen i London å gjøre. Jeg har ikke forlatt Sverige de siste tre årene. Hvordan kan jeg være innblandet i angrepene? spør han.

Våpentrening
På slutten av 1990-tallet reiste 39-åringen med Aswat til USA der de forsøkte å etablere en treningsleir for al-Qaida på en øde gård i Oregon. Her fikk unge al-Qaida-rekrutter våpentrening og opplæring i å lage gift. Aswat og Kassir slo seg senere ned i Seattle der de holdt samlinger for unge muslimer i en moské. Ifølge FBI skal Kassir også ha undervist i «taktisk urban trening».

Kassir innrømmer at han reiste til USA i 1999, men hevder han var på ferietur med familien i to måneder. Han benekter at han kjenner Aswat.

- Haroon Rashid er ikke et nytt navn for meg. Da Säpo (det svenske sikkerhetspolitiet, red. anm.) arresterte meg i 2003, fikk jeg spørsmål om ham. Jeg vet ikke hvem han er. Jeg har aldri truffet han, hevder Kassir, som kom til Sverige som 18-åring.

- Elsker bin Laden
I november 2003 ble han dømt til ti måneders fengsel i Sverige for å ha oppbevart våpen ulovlig. Under ransakingen fant politiet også oppskrifter på hjemmelagde bomber og flere CD-er med propaganda for al-Qaida. I 2002 ble en venn av Kassir arrestert etter at han forsøkte å ta med en revolver om bord i et fly.

Oussama Abdullah Kassir ble praktiserende muslim i 1990. Etter terrorangrepene i 2001 hyllet han Osama bin Laden.

- Visst elsker jeg sjeik bin Laden. Han er en troende muslim og en ekte mujahedin, sier han.

Han betegner London-bomberne som martyrer.

- De er martyrer, og jeg håper jeg selv blir martyr en dag. De er ikke terrorister. De gjorde bare det islam krever, hevder Kassir.

Hva skjer i London?Fredag klokken 13.00 svarer terroreksperten Anders Romarheim fra NUPI leserne. Send inn spørsmål her .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere