RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svenske sjefer tjener mest

Sist oppdatert:
Ingen EU-land betaler sine sjefer så godt som svenskene. Toppsjefene i Norge må til og med se seg slått av kollegene i land som Argentina, Filippinene og Polen.

Svenske toppsjefer gliser trolig bredt av den norske lederlønnsdebatten. Mens norske toppsjefer sjelden tjener over 5 millioner kroner i året, er det ikke uvanlig med lederlønninger på 15-20 millioner hos Söta Bror.

Så er da også de svenske toppsjefene på lønnstoppen i Europa. Ingen EU-land betaler sine sjefer bedre enn svenskene. I Europa er svenske toppledere kun slått av sine kolleger i Sveits, men begge ligger et godt stykke bak gjennomsnittet i USA, skriver Dagens Industri.

Det er den sveitsiske handelshøyskolen IMD i Lausanne som har undersøkt lønnsnivået for utvalgte yrkesgrupper i land i og utenfor Europa. Undersøkelsen gjelder kun bedrifter med en omsetning på knapt 2 milliarder kroner i året. Topplederlønna i USA utgjør 3,5 millioner kroner i året inkludert lønn, bonus og andre godtgjørelser, mens den i Sverige er cirka 2,3 millioner.

Til sammenlikning tjener administrerende direktører i Norge rundt en million i året i gjennomsnitt, ifølge IMD. Det er på samme nivå som Polen og Sør-Korea, og langt bak land som Argentina og Filippinene.

Estland har de dårligst betalte toppsjefene i undersøkelsen med en årsinntekt på bare 320.000.

Norske toppledere når med andre ord ikke helt opp i sammendraget, men til gjengjeld er norske industriarbeidere godt betalt i internasjonal sammenheng. Med en gjennomsnittlig timekostnad på cirka 200 kroner Norge topper lista. På de neste plassene følger Tyskland og Danmark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere