RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fredrik Sandberg (Scanpix)

Sverige vil selge Nordea og Telia

Sveriges statsminister Göran Persson varsler at den svenske staten kommer til å selge seg ned i Nordea og TeliaSonera. Men kraftkjempen Vattenfall vil han ikke la noen andre tukle med.

Den norske staten er den suverent største investoren på Oslo Børs. I Sverige har staten en noe mer tilbaketrukket rolle, men også her sitter myndighetene på store aksjeposter.

I den nordiske storbanken Nordea eier den svenske staten 18,5 prosent av aksjene. Med dagens aksjekurs er posten verdt nærmere 30 milliarder svenske kroner. I den svensk-finske telekjempen TeliaSonera eier den svenske staten hele 45 prosent, mens kollegene i Finland eier 19 prosent.

Nå varsler Sveriges statsminister Göran Persson at staten er klar til å selge seg ned i flere av bedriftene hvor staten er medaksjonær.

- Å ja, det finnes flere eksempler. Nordea er uten tvil ett av dem, og vi kan også gjerne tenke oss å endre eierforholdene i Telia, sier Persson i et intervju med Svenska Dagbladet.

Persson setter samtidig en stopper for spekulasjonene om at staten på sikt vil selge seg ned i kraftsektoren. Sveriges dominerende energiselskap Vattenfall skal fortsatt være statseid dersom Göran Persson får viljen sin.

- Vi har tre selskaper som jeg kommer til å sloss for med nebb og klør. Det er LKAB, det er Vattenfall og det er Sveaskog. Skogen, malmen og vannet, der finnes det en klassisk tradisjon. Det tilhører oss alle, sier statsministeren.

Heller ikke Systembolaget eller statsmonopolet for salg av legemidler står på salgslista, ifølge Persson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere