RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sveriges regjering inn i Røkke-sak

Sist oppdatert:
Utleveringssaken mot Claes Pallin kan ende på bordet til den svenske regjeringen. Og lite tyder på at utleveringen blir klar før rettsaken starter.

Korrupsjonssaken mot Kjell Inge Røkke, hans personlige butler Jon Inge Valland, båtmegler Erik Øye, mekaniker Robert Matos og den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin, kan starte i Oslo tingrett uten sistnevnte til stede.

Den svenske riksanklageren er ennå ikke ferdig med behandlingen av utleveringsbegjæringen for Pallin, og saksbehandlerne har det svært travelt hvis saken skal bli ferdig før rettssaken starter mandag formiddag.

Neppe før neste torsdag
Og selv om riksanklageren blir ferdig torsdag, skal det godt gjøres at den endelige beslutningen kommer på plass før mandag. Enhver utlevering av svenkse statsborgere må nemlig godkjennes av den svenske regjeringen i statsråd. Og den svenske regjeringen møtes kun hver torsdag.

Dette er saken:
Kjell Inge Røkke er tiltalt for korrupsjon, for å ha gitt falske opplysninger og fo brudd på sjøfartsloven.

Mandag skal etter planen rettssaken starte mot Røkke hans personlige butler Jon Inge Valland, båtmegler Erik Øye, mekaniker Robert Matos og den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin.

Etterforskningen av Røkke startet etter at Dagens Næringsliv for snart fire år siden avslørte han hadde avtalt å kjøpe kystskippersertifikat for 100.000 kroner av den svenske fartøysinspektøren Claes Pallin.

Ola Löfgrend hos den svenske riksanklageren forteller til TV 2 Nettavisen at behandlingen av utleveringssaken nærmer seg slutten, men at han tviler på at regjeringen kan få behandlet saken torsdag.

- Jeg er ganske så sikker på at det ikke blir noen regjeringsbeslutning torsdag, sier Löfgrend.

Dermed kan det se ut som Pallin tidligst kan bli utlevert om en uke.

Hvis riksanklageren ikke ønsker å utlevere Pallin, vil saken stoppe hos riksanklageren og ikke sendes videre til regjeringen.

Møter ikke frivillig
Pallins norske advokat, John Christian Elden, slår fast at Pallin ikke kommer til å møte i tingretten hvis han ikke må.

- Pallin møter i norsk rett den dagen svenske myndigheter sier at han skal møte. Han vil forholde seg til svenske myndigheter, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Han sier at svenske myndigheter må ta stilling til om de tre punktene som Pallin er tiltalt for i Norge også er straffbare etter svensk lov, og om strafferammen er høyere enn fire års fengsel.

Pallin er tiltalt for dokumentfalsk, økonomisk utroskap og for å ha mottatt bestikkelse. Grunnlaget som svenskene eventuelt utleverer Pallin på, vil være avgjørende for hva norsk påtalemyndighet kan tiltale Pallin for. Norsk påtalemyndighet kan ikke tiltale Pallin utover hva svenske myndigheter måtte bestemme.

Kan starte uten Pallin
Seksjonssjef Hanne Kristin Rohde ved påtaleseksjonen til Oslo politikammer sier til TV 2 Nettavisen at rettssaken mot Pallin og de andre rent prosessuelt kan starte på mandag selv om Pallin ikke møter. Men det vil bli opp til aktor, forsvarerne og retten å ta stilling til om og hvordan saken evenutelt skal starte, sier Rohde.

- Vi vil ikke forgripe situasjonen, men det er vår oppfatning at saken skal gjennomføres nå. De tiltalte har etter vårt skjønn ikke noe å tjene på å trenere saken ytterligere, sier Rohde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere