RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Svindlet til seg trygd for 117 millioner

Sist oppdatert:
Ferske tall fra Nav avdekker stadig økende trygdesvindel i Norge.

NAV har anmeldt 655 personer for å ha svindlet til seg 117 millioner kroner hittil i 2012. Det er fire millioner kroner mer enn på samme tid i fjor.

Gjennomsnittsbeløpet i anmeldelsene hittil i år har økt med ca. 40 000 kroner til 178 000 kroner sammenliknet med samme periode i fjor.

- Vi prioriterer de største sakene til politiet, men krever pengene tilbake i alle trygdemisbrukssaker. Også personer som har svindlet mindre beløp risikerer politianmeldelse, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Dobling av anmeldelser
NAV har anmeldt 79 personer for svindel av sykepenger for drøyt 17 millioner kroner hittil i år. Dette er en dobling sammenliknet med 2010. Personene er mistenkt for enten å ha oppgitt en høyere inntekt enn de faktisk har hatt, arbeidet svart mens de mottok sykepenger, eller begynt i jobb hos en annen arbeidsgiver mens de fortsatt var sykmeldt.

29 personer er anmeldt for svindel av uførepensjon med til sammen 13,5 millioner kroner. Det er en økning på fem millioner kroner sammenliknet med samme tid i fjor. Fire personer er anmeldt for svindel på ca. en million kroner hver, fordi NAV mistenker at de har hatt svart inntekt ved siden av uførepensjonen.

Svart arbeid og trygdesvindel er svært alvorlig, for disse personene misbruker velferdsordningene samtidig som de unnlater å betale inn skatt til fellesskapet, sier arbeids- og velferdsdirektøren.

Færre anmeldelser på dagpenger
Svindel med dagpenger og arbeidsavklaringspenger utgjør de store volumene i antall anmeldelser. I årets åtte første måneder har NAV anmeldt færre saker på disse stønadsområdene.

Vi har mange saker under utredning og i løpet av året vil vi trolig ha kommet opp på samme nivå som i 2011, sier Lystad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere