RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Christian Bakken/TV 2 Nettavisen)

Takk, du gode kineser

Sist oppdatert:
Økt import fra Kina gir lavere priser for deg og meg, ifølge forskningsleder Per Richard Johansen i Statistisk sentralbyrå.

Det siste året har importen fra Kina økt dramatisk. Så kraftig er økningen, at det slår inn på norske priser og lønninger.

Den årlige veksten i importandelen fra Kina, har gått fra 0,1 prosentpoeng i 2002, til 0,9 prosentpoeng. Holder dette seg fremover, vil det gjøre at det norske prisnivået i 2010 vil ligge 2,4 prosent lavere enn det ville gjort uten det ”økonomiske underet” i Kina. Lønningene i Norge vil ligge 1,8 prosent lavere.

Tallene fremgår av et oppsiktsvekkende regneeksempel som forskningsleder Per Richard Johansen i Statistsisk Sentralbyrå (SSB) la frem på en pressekonferanse torsdag.

Billig kinesisk arbeidskraft

- Økt kinesisk import gir signifikant effekt på norske priser og lønninger, sa Johansen.

Johansen sa at SSB ikke har regnet med kinesiske råvarer – kun bearbeidede varer, ettersom Kina har sitt største fortrinn på billig arbeidskraft.

SSB-toppen har videre lagt til grunn at prisnivået på kinsesiske importvarer er rundt halvparten av prisnivået på de importvarene fra andre land, som kinesiske varer fortrenger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere