RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Takstmann bommet med 135 millioner

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kommune vurderer å anmelde takstmann etter tidenes bommert.

Bedriften IP Huse i Sandøy kommune i Møre og Romsdal har fått den kommunale verdivurderingen sin redusert fra 215 til 80 millioner kroner. Feiltakseringen ble oppdaget av kommunens advokat, like før ankesaken skulle opp for Frostating lagmannsrett. Kommunen liker ikke tabben i det hele tatt og forbereder seg nå på å saksøke takstmannen, ifølge Norsk Industri.

IP Huse er en milliardbedrift som bygger tunge vinsjer og ankerhåndteringsutstyr for offshorebransjen. Bedriften har hele tiden ment at takseringen var feil, men tapte mot kommunen i Romsdal tingrett.

Siden september i fjor har bedrift og kommune prøvd å komme til enighet utenfor rettssystemet, uten at en løsning var i sikte.

Feil taksert
Det var i forkant av at takstmannen skulle avgi vitneforklaring i Frostating lagmannsrett at det kom fram at samtlige bedrifter i kommunen – bortsett fra IP Huse – var taksert etter utleieverdien.

IP Huse ble av en eller annen grunn taksert etter den vesentlig høyere substans- eller tekniske verdien, det vil si verdien av gjenoppbygging minus slitasje.

Rådmann Lasse Larsson Fjørtoft sier til Sunnmørsposten at verdien av IP Huse nå er ”harmonisert” til samme nivå som resten av det kommunale næringslivet. Han fastholder imidlertid at IP Huse etter hans mening var taksert etter riktig prinsipp og at problemet egentlig er at de andre bedriftene er taksert for lavt.

– Det blir selvsagt opp til kommunestyret å vurdere om alle bedriftene skal takseres på nytt, sier Larsson Fjørtoft.

Har du opplevd å få forskjellig verdivurdering av takstmenn på din bolig? Tips oss her alle@na24.no

Forventer klargjøring fra Finansdepartementet
Bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier at det for industrien er en uting at den kommunale eiendomsskatten utlignes på nær sagt vilkårlig vis.

– Maskiner og utstyr skal ikke være en del av beskatningsgrunnlaget. Dette har vi i flere runder tatt opp med finansminister Sigbjørn Johnsen og han har delvis erkjent at vi har rett. Jeg er glad for at IP Huse vant fram og ser nå fram til at det kommer en skisse fra Finansdepartementet innen kort tid som forteller kommunene hvordan eiendomsskatten er å forstå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere