RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tapte 50 mill. - ingen slo alarm

Foto: Frank Lynum/Jon Hauge/Aftenposten/Tor Richardsen/Scanpix
Sist oppdatert:
To av landets største meklerfirmaer har latt den bedrageridømte eksmekleren Bengt Almgren sette mer enn 50 millioner kroner over styr uten å slå alarm.

Nettavisen avslørte i går at Almgren nå er anmeldt til Økokrim for grovt økonomisk utroskap og grov regnskapsmanipulasjon for 21,5 millioner kroner av mobilselskapet Eurobate AS.

Det store spørsmålet har vært hvordan en allment kjent bedrageridømt kan ha gjort så store aksjehandler uten at noen reagerte.

Les også: Stjernemekler politianmeldt
Les også: Almgren i sjokk

Etter det Nettavisen erfarer har Almgren handlet stort i aksjemarkedet helt siden 2006. Først i Pareto Securities og senere i Arctic Securities.

Kredittilsynet er nå informert om meklerselskapenes håndtering.

- Sett i etterkant, er det rett å si at vi aldri burde ha handlet med Almgren og Eurobate, sier administrerende direktør Mads Syversen i Arctic Securities til Dagens Næringsliv.

Milliardærer
Arctic og Pareto konkurrerer helt i toppen om å være landets største og mest anerkjente meglerhus.

Pareto eies av milliardæren Svein Støle, mens Arctic domineres av to av Kjell Inge Røkkes mest kjente aksjerådgivere, Mads Syversen og Petter Bakken.

I begge selskapene er det velkjent at Bengt Almgren ble dømt for bedrageri og måtte sone flere års ubetinget fengsel etter å ha ført meglerfirmaet Noka Securities konkurs gjennom spekulasjon i aksjer for egne og kundenes penger på 90-tallet.

Arctic-direktør Syversen innrømmer at meklerfirmaet burde ha stanset handelen med Almgren tidligere.

I skjul for styret
Almgren bygde opp mobilfirmaet Eurobate fra bunnen etter at han slapp ut fra fengsel.

Selskapet har gått bra, og det slo ned som en bombe i styret da Almgren rett før jul la kortene på bordet og innrømmet å ha drevet aksjehandel uten at styret visste om det.

Tapene ble til slutt på 21,5 millioner kroner, og det er denne summen Almgren nå er anmeldt for.

Strafferammen for gjentatte tilfeller av grovt økonomisk utroskap er i verste fall ni års ubetinget fengsel.

Handlet i konas navn
Da Almgren slapp ut fra fengsel, bedyret han at han ville holde seg langt unna aksjemarkedet.

Men etter det Nettavisen erfarer, begynte han å handle aksjer igjen i 2006, angivelig i navnet til sin kone, Hanne Gaarder Almgren.

Nettavisen er kjent med at Almgren i lengre perioder stod på listen over dårlige betalere, og at dette var kjent for meglerselskapets såkalte compliance officer og blant lederne i selskapet.

Gjelden skal ha vært oppe i rundt 10 millioner kroner, og tapet ble gjort opp ved at familien punget ut.

Fortsatte i Eurobates navn
Almgren fortsatte å handle aksjer i 2007, nå gjennom Eurobate. Også her gikk handelen med tap og Eurobate bygde etterhvert opp et tap på flere titalls millioner kroner.

Pareto har foreløpig ikke erkjent noen feil i forhold til handelen med Almgren, og Paretos administrerende direktør Ole Henrik Bjørge nekter å kommentere enkeltkunder overfor Finansavisen.

Eurobate opplyste i går i Nettavisen at selskapet vurderer å kreve penger tilbake fra et av de to involverte meklerfirmaene.

Skiftet til Arctic
Da forholdet mellom Eurobate og Pareto gikk i stå, skiftet Almgren til Arctic Securities i 2008.

Også her gikk handelen med betydelige tap som Almgren dekket fortløpende ved å ta penger fra kassen til Eurobate uten at styret visste hva som foregikk.

Arctic angrer på at de slapp til Almgren, og har inngått et kostbart forlik med Eurobate.

Etter det Nettavisen erfarer tok Arctic Securities i fjor et tap på rundt 25 millioner kroner på egne bøker for at de lot Almgren slippe til.

- Etter en totalvurdering bestemte vi oss for å inngå et forlik for å legge saken bak oss, sier Syversen til Dagens Næringsliv.

Tapene Arctic har tatt selv kommer på toppen av de 21,5 millioner kronene som Eurobate har tapt på Almgrens aksjehandler.

Kredittilsynet og Økokrim
Det er Kredittilsynet som fører tilsyn med meglerfirmaene, og Arctic opplyser at selskapet selv har informert Kredittilsynet om saken.

Da Nettavisen var i kontakt med Kredittilsynet i går, ønsket ikke tilsynet å opplyse om - og i tilfelle hvilke - skritt man har tatt overfor de involverte meglerfirmaene.

Eurobate leverte sin anmeldelse til Økokrim onsdag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere