RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tapte mot Røkke i retten

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke står igjen som vinneren etter den siste rettssaken i kjølvannet av overtagelsen av Norway Seafood.

Ni tidligere småaksjonærer i Norway Seafood har gått på en sur smell i Borgarting lagmannsrett. Saken dreide seg om verdien av aksjene i Norway Seafood da Kjell Inge Røkke overtok selskapet i 1999.

Etter dommen må aksjonærene nøye seg med 37,20 kroner per aksje de tidligere eide i selskapet. Det er 2,30 kroner mindre enn det Røkke tilbød i et forlik i desember 2004.

- Vi er tilfreds med dommen, konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker til TV 2 Nettavisen.

Må betale saksomkostningene
De ni aksjonærene satt på til sammen 77.000 aksjer. Dermed har de tapt 177.100 kroner på å ikke si ja til tilbudet fra Røkke. I tillegg må de dekke egne saksomkostningene på 1,2 millioner kroner.

Om lag 90 aksjonærer takket ja til tilbudet fra Røkke i 2004, men ni aksjonærer valgte å vente på resultatet fra rettsvesenet.

- Jeg aksepterer ikke! Jeg mener prisen er altfor dårlig, sa Bertin Torgersen til Dagens Næringsliv i forbindelse med tilbudet fra Røkke.

- Vi mente at aksjene var verdt 55 kroner da vi gikk inn, og de ble ikke mindre verdt selv om Røkke gjorde det han kunne for å få ned verdien på selskapet da han tvangsinnløste. Da blir 39,50 for dårlig, sa Torgersen.

Nå må altså Torgesern og åtte andre aksjonærer ta til takke med 37,20 kroner.

Startet i 1999
Krangelen etter Røkkes overtagelse av Norway Seafood har pågått siden sommeren 1999. I mars 1999 prøvde Røkke å kjøpe samtlige aksjer i selskapet for 16 kroner per aksje. Røkke sikret seg 93,52 prosent av aksjene, og bestemte seg i juni for å tvangsinnløse resten av aksjene.

De resterende eierne i Norway Seafood mente prisen var alt for lav, og nektet å gi fra seg aksjene. Dermed havnet saken i retten, og Asker og Bærum herredsrett konkluderte med at aksjene var verdt 34,50 kroner. Røkke anket saken videre til Borgarting lagmannsrett.

Lagmannsretten konkluderte i juni 2002 at aksjeverdien skulle fastsettes til 30,40 kroner per aksje, men saken ble anket videre til Høyesterett av begge parter. Høyesterett opphevet dommen fra lagmannsretten, og sendte saken tilbake.

Skuffet over resultatet
Småaksjonærenes advokat, Vidar Broder Lund, sier at dommen er skuffende sett i forhold til tilbudet fra Røkke i 2004. I tillegg reagerer han på at hans klienter må dekke saksomkostningene.

- Det som er uvanlig med dommen er jo at mine parter må dekke saksomkostningene fordi at de sa nei til tilbudet på 39,50. Det er i strid med rettspraksis. Hvor vidt mine parter vil forfølge det er opp til dem sier Broder Lund til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere