RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar Konkurransetilsynet i skole

Sist oppdatert:
Direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet går langt i å antyde at hans egne byråkrater har bedre forutsetninger for å vurdere DnB/Gjensidige-fusjonen enn sine kolleger i Konkurransetilsynet.

Sist uke slapp Konkurransetilsynet en liten bombe i den norske andedammen da de kom med sin foreløpige vurdering i fusjonsspørsmålet: Den planlagte fusjonen mellom DnB og Gjensidige NOR betyr mindre konkurranse og dyrere banktjenester, og bør stoppes.

Klart ja

Fredag var det Kredittilsynet sin tur til å komme med sine synspunkter. Direktør Bjørn Skogstad Aamo gir en klinkende klar anbefaling til Finansdepartementet om å godkjenne fusjonen, forutsatt at DnB NOR kvitter seg med mindre eierandeler i Bankenes betalingssentral (BBS) og Eksportfinans. I tillegg må samarbeidsavtalen med utvalgte sparebanker reforhandles.

- Det er viktig å opprettholde et kompetent og konkurransekraftig finanskonsern med hovedkontor i Norge, slo Skogstad Aamo fast på fredagens pressekonferanse.

Nordisk perspektiv

Kredittilsynet har brukt mye tid på å vurdere hvilken effekt fusjonen har på konkurransen om de norske bankkundene. Men i motsetning til Konkurransetilsynet, mener Skogstad Aamo & co. at de konkurransemessige effektene av fusjonen er små. I noen markeder betyr fusjonen sågar hardere konkurranse, konkluderer Kredittilsynet.

Konkurransetilsynet frykter på sin side at den nye storbanken får for stor markedsmakt i noen regioner i Norge, særlig på Østlandet. Skogstad Aamo er uenig.

- Vårt perspektiv når det gjelder konkurranseforholdene er nordisk, understreker han.

Får muskler

Skogstad Aamo peker blant annet på at DnB NOR vil få muskler til å konkurrere mot nordiske giganter som Danske Bank, Nordea og Handelsbanken. I tillegg vil DnB NOR være mindre sårbar for et utenlandsk oppkjøp enn det Gjensidige NOR er i dag, mener direktøren i Kredittilsynet.

- Det er trist, synes jeg, hvis et land som i utgangspunktet har betydelige finansielle ressurser skal se at spissfunksjoner ikke lenger utføres i Norge, sa Skogstad Aamo, og viste til erfaringene etter at Kreditkassen ble kjøpt opp av finsk-svenske Nordea.

- Skal vi være et filial-land? tilføyde Kredittilsynsdirektøren spørrende.

Bedre egnet?

På pressekonferansen gikk Skogstad Aamo langt i å antyde at Kredittilsynet har bedre forutsetninger for å vurdere de konkurransemessige spørsmålene enn byråkratene i Konkurransetilsynet.

- Vi har 170 ansatte som hare daglig kontakt med disse aktørene. De hører om hva som faktisk er konkurransesituasjonen, uttalte han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere