RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tause om Mongstad-brannen

Sist oppdatert:
Politiet vet nå årsaken til den dramatiske brannen ved oljeraffineriet på Mongstad forrige uke, men vil foreløpig ikke gå ut med den.

– Det gjenstår fortsatt avhør av et par-tre personer. Jeg synes ikke det er riktig at vi går ut med årsaken før vi har snakket med disse, sier politioverbetjent Svein Fammestad ved Lindås og Meland lensmannskontor til NTB.

Vedlikehold
Politiet har tidligere gjennomført avhør av åtte-ti arbeidsfolk som oppholdt seg i området da det begynte å brenne. To av disse pådro seg førstegrads forbrenning. De drev med forberedelser til å skifte en manuell stengeventil da brannen startet, og det har vært spekulert i om dette arbeidet kan ha utløst brannen.

Verken politiet eller Statoil vil foreløpig kommentere dette.

– Vi synes det er naturlig at politiet kommer med sin konklusjon først, sier informasjonssjef i Statoil, Harald Schjelderup, til NTB.

Både politiet, Petroleumstilsynet og Statoil gransker hva som skjedde da det begynte å brenne i den delen av raffineriet der råoljen kommer inn i anlegget.

Betydelig tap
Brannen, som betegnes som den alvorligste siden anlegget åpnet i 1975, førte til at halve raffineriet ble stengt av. Mens den vanlige produksjonen er på 180.000 fat per dag, er den nå på rundt 90.000 fat. Statoil vil ikke kommentere hvor mye de taper i kroner og øre på dette, men det er klart at produksjonsstansen påfører selskapet et betydelig tap.

– Det er snakk om noen titalls millioner kroner. Noe mer enn det, kan vi ikke si, forteller Schjelderup.

Imens går reparasjonsarbeidet ved anlegget som planlagt. Skadene var mindre enn det Statoil trodde rett etter brannen, og reparasjonsarbeidet går etter planen.

– Vi antydet en stans på to til fire uker, og vi følger fortsatt den planen, opplyser Schjelderup til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere