RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor idømt milliarderstatning

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Selskapet idømmes gigaerstatning i Sibir.

Ankedomstolen i Omsk har dømt Telenor til å betale en erstatning på 1,7 milliarder kroner til selskapet Farimex Products.

Erstatningen står til svimlende 11,6 milliarder kroner med dagens kronekurs.

- Urettmessig og grunnløst, mener Telenor.

- Følger ikke loven
For pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, tar fullstendig avstand fra kritikken mot selskapet, og mener Telenor har loven på sin side.

- Jeg er ikke overrasket over at en domstol i Sibir kan ta denne type avgjørelse, men derimot overrasket over at man ikke følger vanlig russisk lov, sier Melgaard til Nettavisen.

Nå skal saken ankes i Sibir, og føres til høyesterett i Moskva.

- Vi vil bruke alle lovlige og tilgjengelige midler for å få denne saken avsluttet. Saken er fullstendig grunnløs og burde aldri vært oppe, sier Melgaard.

- Vi anser saken som et urettmessig og ulovlig angrep på en aksjonærs rettigheter i Russland og antar dette som et forsøk fra noen på å tilrøve seg verdier som de ikke har krav på, sier Melgaard om beskyldningene fra Farimex.

Faller
På Oslo Børs faller Telenor-aksjen som følge.

20 minutter etter at Telenor sendte ut en pressemelding om dommen, sank aksjen med 5,09 prosent.

Det er et verditap på 2,3 milliarder kroner i tillegg til de idømte 11,6 milliarder kroner.

Vimpelcom-spøkelset
Bakgrunnen for søksmålet i ankedomstolen i Omsk er Farimex påstand om at Telenor-nominerte styremedlemmer i VimpelCom forsinket oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren Ukrainian Radio Systems (URS) og derigjennom påførte saksøker tapet på godt over én milliard US dollar.

- Denne avgjørelsen er at alvorlig brudd på Telenors lovlige rettigheter og interesser som en strategisk investor i Russland. Vi vil fortsette å forsvare våre investeringer i VimpelCom med alle tilgjengelige juridiske midler, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder av Telenors virksomheter I sentral- og Øst-Europa. Siden1998 har Telenor handlet i VimpelComs interesse, og vi har gjentatte ganger påpekt at dette søksmålet er et urettmessig forsøk på å frarøve Telenor sine investeringer i Russland, sier Telenor i en pressemelding.

Retten besluttet imidlertid at Telenor må betale 1.728.297.207 USD i erstatning. Retten avslo kravet fra Farimex om å ta arrest i Telenors VimpelCom-aksjer men avgjorde at kravet kan tvangsfullbyrdes av både VimpelCom og Farimex.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere