RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor tapte i Moskva

Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Sist oppdatert:
Telenor vant ikke frem i forsøket på å få aksjeeierne i det russiske mobilselskapet VimpelCom til å stemme på deres styrekandidater.

Hele styret i mobilselskapet VimpelCom var på valg i ettermiddagens generalforsamling i Moskva – et valg der Telenor gikk ut som taperen.

Slik det nye styret ser ut etter onsdagens generalforsamling, representerer tre medlemmer Telenor mens tre representerer motstanderen Alfa Group. De siste tre av i alt ni styremedlemmer er uavhengige – ett av medlemmene var nominert av Telenor og to av Alfa Group.

Full krig
Telenor har i forkant av generalforsamlingen ligget i full krig med Alfa, som kontrolleres av den søkkrike russeren Mikhail Fridman.

Bakgrunnen for stridighetene er at Fridman og ledelsen i VimpelCom ønsker å gå inn i mobilmarkedet i Ukraina, noe Telenor ikke vil. Både Telenor og Alfa er allerede inne i mobilselskapet KyivStar i Ukraina.

Telenor mener VimpelCom har vært under angrep av Alfa, og har beskyldt selskapet for forsøkte å undergrave prinsippene for god eierstyring. I et brev til aksjeeierne tidligere i år, hevdet Telenor blant annet at Alfa drev en aggressiv og egoistisk kampanje for å forsøke å ta kontroll over VimpelCom - uten å betale en rimelig premie til andre aksjonerer.

«Mindre kvalifisert»
I et brevet skrev Telenor også at Alfas styrekandidater var mindre kvalifisert enn Telenors.

- I oppkjøringen til generalforsamlingen prioriterte Telenor en annen styresammensetning, men vi respekterer selvsagt aksjonærenes beslutning, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor i ettermiddag.

Avstemningen i dag betyr at Telenor får inn sine direktører Arve Johansen, Fridtjof Rusten og Henrik Torgersen i styret. Uavhengige Jo Lunder, som var den ene av Telenors to nominasjoner, er også inne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere