RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorbørs gjør comeback

(Reuters)
Sist oppdatert:
En statlig amerikansk plan om å skape et marked der spekulanter kunne tjene penger på terrorangrep og militærkupp, settes nå i gang på privat initiativ.

Det var i sommer at det amerikanske forsvarsdepartementet lanserte et program der spekulanter kan sette penger på hva som vil skje i Midtøsten i framtiden. Prosjektet ble slaktet, og ble etter hvert skrinlagt av Pentagon.

Men nå har det private selskapet som utarbeidet systemet, Net Exchange, planer om å realisere det. Etter planen åpner markedet i mars, melder CNN.

Verktøy
President i Net Exchange, Charles Polk, sier at markedet først og fremst er et forskningsverktøy. Håpet er at markedet med stor nøyaktighet faktisk kan forutse hva som kommer til å skje.

- Det er et potensielt interessant alternativ til galluper, meningsmålinger eller rapporter fra eksperter. Det er en måte å henvende seg direkte til folk i regionen eller utenfor som har kunnskap eller interesse i de politiske og økonomiske begivenhetene i området, sier Polk.

Future
Systemet går ut på at spekulanter kan kjøpe en slags opsjon på en framtidig hendelse, en såkalt «future». Disse opsjonene vil si noe om hva som kan komme til å skje i Midtøsten, og dersom hendelsen faktisk finner sted, vil eieren av papiret få utbetalt penger. De kan også fritt selge opsjonen i markedet og få markedspris for den.

For eksempel kan en spekulant som tror at statsminister X blir drept, kjøpe et papir som sier dette for fem cent. Dersom stadig flere tror dette, kan verdien på papiret stige, og spekulanten kan siden selge den for for eksempel 50 cent. Skulle statsminister X faktisk bli tatt av dage, vil utbetalingen være én dollar.

Net Exchange vil åpne markedet i mars, men vil i begynnelsen begrense hvor store pengesummer som kan investeres, slik at folk ikke vil kunne profitere nevneverdig fra vold eller opprør i regionen, forklarer Polk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere