RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test: Digital superzoom

Sist oppdatert:
Leketøy eller verktøy? Kameraer med superzoom er veldig fristende, men bildekvaliteten har ikke alltid vært like fristende. Før nå. Les testduellen mellom Sony og Canon.

Testerne i fagbladet Lyd & Bildehar testet Canon PowerShot S2 iS og Sony CyberShot H1 for å finne ut hvilket er det beste kameraet.

Nederst i saken finner du en sammenliknende tabell med karakterer for de to kameraene.

Vanligvis må du ha både to og tre objektiver for å få mer enn 10x zoom. Men da kan du kun bruke dem sammen med et speilreflekskamera.

Velger du et kompaktkamera, sparer du penger og plass i vesken, men så mye zoom på et kompaktkamera må nødvendigvis føre til noen optiske kompromisser som går ut over bildekvaliteten.

Likheter
De to kameraene fra Sony og Canon som vi tester har mange ting felles.

Prisen ligger på mellom 5500 og 5800 kroner, 5 megapiksler bildesensor, manuell kontroll over eksponering og fokus, og ikke minst 12x optisk zoom med optisk bildestabilisator.

Det er forskjeller mellom kameraene også. Mens begge har en elektronisk søker på omtrent samme størrelse, har Canons PowerShot S2 iS en vri- og vendbar 1,8 tommers skjerm, mens Sonys CyberShot H1 har en fastmontert på hele 2,5 tommer.

På plussiden skal det anføres at den optiske bildestabilisatoren som begge er utrustet med, både er en nyttig og velfungerende funksjon.

Bra brukervennlighet
Canon-kameraet har et stort fortrinn når det gjelder brukervennlighet. Alle menyene er på norsk, og du slipper å koble fra minnekortets mappe på skrivebordet i pc-en når du er ferdig med å laste opp bilder.

Oppstart av kameraene tar nesten like kort tid. I praksis betyr det et knapt sekund, mens Canon-kameraet er litt raskere til å fokusere i dagslys og bilde-til-bilde.

Serieopptak gir også full seier i Canons favør, det samme gjør videofunksjonen.

Begge kameraene har samme bilderate og oppløsning, men Canon S2 har en egen knapp for videoopptak, og du kan zoome under opptak.

Det kan ikke Sony H1, men en fordel her er blitsen som er kraftigere og har bedre rekkevidde enn Canon-kameraets.

Feileksponering
Det er lite å utsette på lysstyrken til skjermene. Begge er gode og har bra oppløsning, men i praksis foretrakk vi Sony-kameraets større skjerm, selv om Canon S2s kan vris og vendes på.

På fullautomatikk er det god kontroll på eksponeringene på begge kameraene. I enkelte situasjoner kan Sony-kameraet overeksponere opp til et halvt trinn, mens Canon-kameraet treffer riktig i flere situasjoner.

Den fryktede fargebrytningen, kromafeilen i samspillet mellom objetivet og bildesensoren, er nesten fraværende på Canon-kameraet.

Sony H1 – som denne gang ikke er bestykket med Zeiss-glass – har større problemer. Man kan oftere se den lilla glorien på bildene fra Sony H1 enn Canon S2, men det er ikke nok til at vi vil kalle det plagsomt.

God kvalitet
De første bildene viste små forskjeller på bildekvaliteten. Sony-kameraets oppløsning skilte seg ikke fra Canon-kameraets.

Siden det også skiller lite på optisk skarphet i det virkelige liv, er det andre ting som vil vippe i den enes eller andres favør. Begge kameraene leverer rene og detaljrike bilder på laveste følsomhet.

Rekkevidden du oppnår med 12x zoom, kan være både morsom og nyttig. Den optiske ytelsen fra Canon S2 og Sony H1 er dessuten mye bedre enn vi har hatt erfaring med tidligere på kameraer med så mye zoom.

De leverer bildekvalitet på ytterste tele som ingen digitalzoom er i nærheten av.

Det betyr ikke at skarpheten, fortegningen og kromafeilene er blåst bort, men det er slett ikke så ille som fryktet og ikke så ille som vi har sett på andre kameraer. Faktisk er dette to meget habile kameraer som er utverkede verktøy så vel som leketøy for interesserte amatører.

Konklusjon
Hvilket at dem du skal velge, kommer helt og holdent an på hva du foretrekker.

Canon-kameraet koster litt mindre, men leveres uten oppladbare batterier. Sony-skjermen er størst, men ikke vridbar som på Canon S2 IS.

Det hele koker ned til å definere sitt eget behov og velge etter det. Ikke se deg blind på karakterer som i dette tilfellet gir Canon S2 IS et lite forsprang på bildekvalitet, men Sony-kameraet har et fortrinn på brukervennlighet og kvalitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere