RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes halvår for oljefondet

Sist oppdatert:
Oljefondet økte i verdi med 168 milliarer kroner i første halvår. Her ser du hvor mye du har «på bok» i fondet.

Oljefondet var ved utgangen av juni på drøyt 1.183 milliarder kroner, ifølge Norges Banks månedsbalanse. Det betyr at fondet har økt i verdi med 168 milliarder kroner siden nyttår, og det er tidenes beste halvår for fondet. Bare i juni økte fondet med 45 milliarder.

Dette viser månedlige balansetall fra Norges Bank. Petroleumsfondet offentliggjør sine offisielle halvårstall senere, men månedstallene avviker bare marginalt fra de offisielle resultatene.

Fondet er nå på 257.000 kroner for hver av oss, og økningen fra nyttår har gjort deg 36.000 kroner «rikere».

Friske penger dominerer
Det er tre forhold som påvirker oljefondet: Nye oljepenger, avkastning på verdipapirene i fondet og politikerne bruk av penger.

I år er det primært friske oljepenger som har gitt oppgangen. Finansmarkedene har ligget temmelig flatt hittil i år. Oslo Børs har gått kraftig i været, men oljefondet investerer ikke i Norge, så det hjelper lite.

Politikerne bruker mer penger av fondet enn de 4 prosentene de skal ta, etter den såkalte handlingsregelen, men merforbruket ser ut til å bli mindre enn man opprinnelig hadde ventet, på grunn av nedgang i sykefraværet.

Overgår prognoser
I revidert nasjonalbudsjett i mai anslo regjeringen at fondet vil være på hele 1.300 milliarder ved utgangen av 2005. Holder oljepris seg på dagens nivå nær 60 dollar fatet, og det ikke kommer noe børskrakk, tyder alt på at dette anslaget er for lavt.

Mye tyder på at fondet kan bli rundt 1.400 milliarder ved nyttår. Da vil fondet trolig være størst i verden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere