RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Øvrevoll 24.08.2003
Øvrevoll 24.08.2003 Foto: Linn Marie Hammernes (TV 2 Nettavisen)

Tidenes nedtur for Sveaas

Sist oppdatert:
For tre år siden kunne finanskjendisen Christen Sveaas smykke seg med tittelen milliardær. Nå kan han ikke engang kalle seg millionær.

De siste to årene har vært et sammenhengende mareritt for den forhenværende milliardæren. I 2000 sto Christen Sveaas oppført med en skattbar formue på 2,07 milliarder kroner. Inntekten samme år var svimlende 752 millioner kroner.

Nå er det bare smulene igjen. Sveaas står oppført med null i både inntekt og formue i likningen for 2002. Likevel måtte han punge ut 63.613 kroner i skatt.

Knekt av børsuroen

Det er det voldsomme verdifallet for både børsnoterte og unoterte aksjer som har tatt knekken på Sveaas’ finanser. I fjor høst tvang bankene ham til å realisere et tap i hundremillionersklassen gjennom å selge mesteparten av aksjeposten i Orkla til vennen Stein Erik Hagen.

Mesteparten av verdiene har Sveaas syltet ned i selskapet Kistefos, hvor tidligere Storebrand-direktør Åge Korsvold er administrerende direktør. Bare i løpet av fjoråret tapte Kistefos over en halv milliard kroner.

Mange led samme skjebne

Hvorvidt det er noen trøst for Sveaas vites ikke, men har er slett ikke alene om å ha tapt hele formuen i kjølvannet av børs-kollapsen de siste to årene.

Torstein Ingvald Tvenge tjente seg styrtrik på lukrative it- og eiendomsinvesteringer gjennom en årrekke. I 2000 hadde han en formue på 232 millioner og en inntekt på 140. I 2002 var både inntekt og formue null.

Einar C. Nagell-Erichsen er en annen storinvestor som har lidd samme skjebne, og det samme er Trondheimsmannen Ole T. Bjørnevik.

Økte formuen i 2002

Finanskjendisen Jan Haudemann-Andersen er en av de få som kom svært godt ut av fjoråret. Til tross for at han hadde null i inntekt i 2002, økte hans formue fra null til 155 millioner kroner.

Haudemann-Andersen er blant annet kjent som en av de største aksjonærene i børsyndlingen Tandberg Data. Aksjekursen har steget 900 prosent siden nyttår, og for et par uker siden realiserte finansmannen en del av gevinsten ved å lempe ut noen hundre tusen aksjer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere