RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(SCANPIX/Montasje)

Tidenes råeste Norges-salg

Sist oppdatert:
Aldri før har utlendinger kjøpt så mye fra Norge.

Vareeksporten utgjorde i mars 88,9 milliarder kroner, mens importen endte på 42,5 milliarder kroner. Den gjennomsnittlige månedsprisen for et fat eksportert råolje passerte for første gang 700 kroner.

Dette, samt en rekordhøy fastlandseksport, var medvirkende årsaker til tidenes største handelsoverskudd, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjort tirsdag.

Handelsoverskuddet var 46 prosent høyere i mars 2012 enn på samme tid i fjor. Det endte til slutt på 46,4 milliarder kroner. Økningen kom som en følge av både økt eksport og redusert import, henholdsvis opp 11,5 prosent og ned 11,4 prosent.

Fallet i vareimporten kan delvis forklares med at en fregatt til verdi av i underkant fire milliarder kroner ble innført i mars i fjor. Eksportverdien har på sin side økt hver måned siden november, og 88,9 milliarder kroner er den høyeste verdien som noen gang er registrert, skriver SSB.

Råoljeprisen nådde 723 kroner
Eksportverdien for råolje utgjorde 30,5 milliarder kroner i mars i år. Det tilsvarte en oppgang på seks prosent fra mars i fjor, og en knapp nedgang fra 30,6 milliarder i februar i år. Gjennomsnittsprisen per fat råolje var i mars i år den høyeste noensinne, 70 kroner høyere enn på samme tid i fjor og 30 kroner høyere enn i februar.

Antall eksporterte fat var 1,9 millioner lavere sammenlignet både med mars i fjor og februar i år. Til tross for den høye oljeprisen var verdien for oljeeksporten altså lavere i mars 2012 enn foregående måned.

Verdiøkning for naturgassen
I mars i år ble det eksportert naturgass for totalt 24 milliarder kroner, kun 0,2 milliarder kroner fra toppnoteringen i januar. Det var en økning på 4,9 prosent sett i forhold til februar 2012, og var hele 44,5 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Det ble eksportert 10,3 milliarder kubikkmeter naturgass i gassform, 0,9 milliarder mer enn på samme tid i fjor.

Rekordhøy fastlandseksport
Eksporten, med unntak av skip, oljeplattformer, råolje, naturgass og kondensater, utgjorde i overkant av 33,5 milliarder kroner i mars. Det var en oppgang på 12,4 prosent fra forrige måned, men bare 1,1 prosent mer enn på samme tid i fjor. Likevel har fastlandseksporten aldri før vært høyere.

Gruppen Flytende propan og butan endte på 2,6 milliarder kroner, en økning på 606 millioner kroner fra mars året før. Malmer og avfall av metall var 355 millioner kroner høyere.

I hovedgruppen Maskiner og transportmidler var det relativt sett store økninger i de to gruppene: Maskiner for spesielle industrier gikk opp 334 millioner til 1,4 milliarder kroner, mens Generelle industrimaskiner gikk opp 360 millioner til 1,6 milliarder kroner.

Mindre eksport av fisk
Når det gjelder eksportverdien for fisk, var den 275 millioner kroner lavere i mars enn på samme tid i fjor, og endte på 4,6 milliarder kroner.

Samlegruppen Andre kjemiske produkter var 541 millioner kroner lavere enn i mars i fjor, og endte til slutt på 1,9 milliarder kroner.

Størst nedgang kunne spores i gruppen Metaller, unntatt jern og stål, som var 609 millioner, eller 13,5 prosent, lavere i mars i år enn på samme tid i fjor. Det ga en eksportverdi på om lag 3,9 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere