RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Rune Petter Ness (Scanpix)

Til Syden for under 500 kroner

Sist oppdatert:
Charterselskapene dumper nå prisene på sydenreiser for å fylle flysetene. Nå kommer du deg til Syden for under 500 kroner. Bransjen sier de aldri har sett liknende tilstander.

Fly til Hellas eller Tyrkia for 498 kroner, sleng på en ukes hotell og betal 795 kroner – samlet. Det er realiteten for reiselystne nordmenn med mulighet for å ta en ukes ferie sent i august.

Charteroperatørene har regelrett dumpet prisene etter at landets skoler åpnet dørene midtveis i måneden. Prisene har nå nådd historisk lave nivåer.

Se listen over de billigste reisene her.

Historisk lave priser

- Jeg har vært i bransjen en god del år, og dette er nytt for meg. I min historie har jeg ikke opplevd liknende, sier adm. direktør i turoperatøren Apollo, Leo Berbu, til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen for prisfallet er overkapasitet i markedet, samt at den gode norske sommeren har lagt en effektiv demper på reiselysten.

- De siste ukene i august er tradisjonelt lavsesong, men i år har det vært sjeldent dårlig. For oss dreier det seg om å begrense tapet, sier Berbu.

Turoperatørene har nemlig allerede betalt for fly og hotell. For å sikre seg gode hoteller, tvinges operatørene til å stille garanti for et visst antall gjester gjennom sommeren, og når dette ikke innfris betaler det seg å selge reiser for 500 kroner for å begrense tapet.

- Stort sett har vi fulle fly, men det er ikke alle avganger som går uten tomstoler, sier Berbu.

Kutter i kapasiteten

Saga Solreiser annonserer med ukesturer inklusiv hotell til 795 kroner. Det dårlige salget vil få effekt på neste års kapasitet, bekrefter adm. direktør Anne-Lise Sørli.

- Vi taper mye penger om dagen. Dette vil medføre at vi reduserer kapasiteten foran neste sommer. Det er synd, men vi har ikke andre alternativer, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Selv om turoperatøren taper stort på de lave prisene nå på sensommeren, vil året som helhet fortsatt ende med pluss i regnskapene.

- Det er klart at det blir ikke noe godt år. Vi tjener fortsatt penger når vi ser 2003 som helhet, men det blir dårligere enn i fjor, sier Sørli.

Går i underskudd

August blir imidlertid en ren underskuddsmåned, innrømmer Berbu i Apollo.

- Jeg vil ikke tro at noen turoperatører i Norge klarer å nå budsjettet i august, da tror jeg de lyver, sier Berbu.

De fleste reisene som selges nå er enten kun fly, eller med uspesifisert hotell. Det betyr at du ikke vet hvilket hotell du ender på, før du lander. Det innebærer imidlertid ikke at du nødvendigvis havner i den verste bakgaten.

- Garantiene som gjør at vi må selge ut reiser til disse prisene gjelder som regel på de bedre hotellene, derfor kan man være heldig å ende opp midt i smørøyet, sier Berbu.

Billig fram til september

Berbu venter at prisraset er midlertidig, men venter at det vil være lite penger å hente på å selge sydenreiser fram til starten av september.

- Det vil vel vare frem til rundt 10. september. Vi ser allerede at høstferien er veldig godt booket, men det finnes fortsatt plasser igjen der også, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere