RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Tilbyr 6 mrd. for å bli kvitt Hagen

Sist oppdatert:
Stein Erik Hagens nederlandske partner, Royal Ahold, graver enda litt dypere i lommeboka i et forsøk på å friste ham til å selge seg ut av sitt nordiske mat-imperium.

Stein Erik Hagen eier 20 prosent av aksjene i den nordiske matvarekjempen ICA Ahold, som blant annet driver Rimi- og ICA-butikkene i Norge. 30 prosent eies av svenske ICA-kjøpmenn, mens nederlandske Royal Ahold eier resten.

Vil bli kvitt Hagen

Sjefen for det gigantiske Ahold-konsernet, svensken Anders Moberg, legger ikke skjul på at han gjerne skulle eid butikken alene.

- Jeg vil gjerne konsolidere Ica inn i Ahold. Det tror jeg også ville vært bra for Ica, uttalte Moberg til avisa Dagens Nyheter i september i år.

Krangler om milliarder

Da Ahold kjøpte seg inn i ICA i 1999, forpliktet de seg samtidig til å kjøpe ut Hagen og ICA-kjøpmennene dersom disse ønsket å selge. Rimi-Hagen og Ahold-ledelsen har i lang tid kranglet om hvor mye Ahold i så fall må punge ut med.

Det er tidligere blitt anslått Hagens ICA-aksjer er verdt mellom åtte og 11 milliarder kroner. Det regnestykket er ikke Ahold-ledelsen med på. For et par uker siden sendte de ut en pressemelding der de anslo verdien av Hagens aksjer til 4,2 milliarder kroner.

Pressemeldingen førte til hektisk aktivitet i Hagens investeringsselskap Canica. Mye tyder på at de har brukt tida godt. Fredag morgen sendte nemlig Royal Ahold ut en ny pressemelding der verdien av Hagens ICA-aksjer skrus kraftig opp.

Punger ut mer

”2. oktober 2003, indikerte selskapet at man måtte betale minst 1,3 milliarder euro for aksjene eid av ICA-partnerne. Etter den tid har Ahold og ICA-partnerne fått tilgang på ny informasjon, noe som gjør Ahold bedre i stand til et mer presist anslag på hvor mye man må betale for aksjene til ICA-partnerne,” heter det i pressemeldingen fra Ahold.

Det nye anslaget er på 1,8 milliarder euro, tilsvarende 14,85 milliarder kroner, for Hagens og ICA-kjøpmennenes eierandel på til sammen 50 prosent. Knapt 6 milliarder kroner av dette beløpet tilfaller Hagen, mens ICA-kjøpmennen kan se fram til en utbetaling på nærmere 9 milliarder.

Ifølge avtalen som ble gjort da Ahold kjøpte seg inn i ICA i desember 1999, kan Hagen og ICA-kjøpmennene tidligst kjøpes ut i april 2004.

Til TV 2 Nettavisen sier Stein Erik Hagen at han ikke er interessert i de 6 milliardene fra Royal Ahold.

Les Hagens reaksjon her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere