RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tilbyr null i lønnstillegg

Foto: Morten Holm / SCANPIX (Foto:Morten Holm / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Industrien går stadig bedre, men det blir null og niks i sentrale tillegg i vårens lønnsoppgjør dersom Karl Nysterud i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) får viljen sin.

Etter to elendige år, er det duket for bedre tider i deler av industrien. Den svake krona gir eksportbedriftene et etterlengtet pusterom, og hver fjerde medlemsbedrift i TBL planlegger å utvide arbeidsstokken i 2004.

Den gryende optimismen til tross; TBL-leder Karl Nysterud vil helst ikke gi en eneste krone i sentrale tillegg til de ansatte i teknologiindustrien i år.

Foretrekker null i tillegg

Nysterud viser til at lønnsveksten i våre naboland ventes å bli mellom 3 og 3,5 prosent i år. Der bør også norsk industri ligge, mener han. Med et overheng fra 2003 pluss en viss lønnsglidning i de lokale oppgjørene, er det ifølge TBL-lederen lite rom for sentrale tillegg i år.

- Det ville gjøre det udelt mye lettere med et nulloppgjør i det sentrale. Vi foretrekker naturligvis det, sa Karl Nysterud på et presseseminar i regi av TBL mandag.

- Aller helst burde vi ha en lønnsvekst på ned mot 2 prosent for å dekke inn det gapet vi har opparbeidet oss de siste årene, tilføyde han, og viste til at lønnsveksten i norsk industri har ligget langt over nivået hos våre handelspartnere siden 1998.

Nysterud legger til grunn at motparten Fellesforbundet har den samme virkelighetsoppfatningen som arbeidsgiverne.

- Vi forventer at det blir et beskjedent krav som Fellesforbundet kommer til å stille dersom det blir forbundsvise oppgjør, sa han.

Spørsmålet om det blir forbundsvise eller sentrale oppgjør i industrien i år, avgjøres av LOs representantskap 24. februar.

Norske sivilingeniører dyrest i Norden

TBL-ledelsen er også bekymret for et annet trekk i lønnsutviklingen: Norske funksjonærer har tradisjonelt hatt svært konkurransedyktige lønninger i europeisk sammenheng. Nå er norske sivilingeniører blitt de dyreste i Norden.

- Det er en ny situasjon, påpekte Nysterud, som heller ikke for denne gruppen ser rom for lønnstillegg som monner i overskuelig framtid.

Ifølge TBL tjente en gjennomsnittlig norsk sivilingeniør cirka 6000 euro i 2002. Danskene tjente cirka 5500, mens svenskene og finnene nøyde seg med rundt 4000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere