RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tine vant oste-kampen

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Konkurransetilsynet tapte i retten. Nå må de betale 13 millioner i saksomkostninger.

Februar 2007 vedtok Konkurransetilsynet å ilegge TINE foretaksgebyr på 45 millioner kroner fordi staten mente osteprodusenten ulovlig forsøkte å presse konkurrenten Synnøve Finden ut av butikkhyllene på REMA 1000.

Tine svarte med å stevne staten for å slippe å betale. Den økonomiske skaden var imidlertid allerede skjedd.

For den negative omtalen rundt saken gjorde at både omdømme og salg stupte i den tradisjonsrike bedriften.

Onsdag tok saken en ny vending da Oslo tingrett ga TINE medhold på alle punkt.

- Svært tilfreds
- Vi valgte å gå til søksmål fordi vi mente vi hadde en god sak. Vi kjente oss heller ikke igjen i Konkurransetilsynets fremstilling av Tine og er selvsagt svært tilfredse med tingrettens konklusjon om at Tine aldri forsøkte å ekskludere konkurrenter under forhandlingene med dagligvarekjedene høsten 2004, sier konsernsjef Hanne Refsholt i TINE til Nettavisen.

Hun legger ikke skjul på at saken har vært en belastning for selskapet:

- Det er veldig gledelig at vi nå kan legge denne saken bak oss. Dette har tatt mye tid, og mange har jobbet for å få tilbake både markedsandeler og godt omdømme. Vi har hatt gode medarbeidere som hele tiden har jobbet målbevisst gjennom denne tiden, og det er disse som har løftet oss. Nå er TINE endelig blitt hørt på alle punkter, men det er beklagelig at ikke Konkurransetilsynet selv kom til samme konklusjon som retten gjorde i dag. Da kunne hele saken vært unngått, sier Refsholt.

Hun sier videre at Tine ikke har tatt stilling til om de vil søke staten erstating for manglende salg etter foretaksgebyret i 2007.

- Lettelse
- Dette er selvsagt en lettelse for våre nærmere 6.000 medarbeidere, som siden 2005 har gjort en fantastisk jobb for å skape resultater og gjenopprette TINEs omdømme, sier Refsholt.

Dommen slår fast at Konkurransetilsynets vedtak av 19. februar oppheves - og at staten må betale saksomkostninger på 13.187.604 kroner.

- Tingrettens konklusjon belastningen saken har vært for Tine siden 2005. Det er i dag en virksom konkurranse på meieriprodukter i dagligvaresektoren. TINEs konkurrenter driver lønnsomt, og det er en økende importkonkurranse fra store internasjonale selskaper, sier Refsholt.

Vurderer å anke
Konkurransetilsynet har en måned på seg til å anke til lagmannsretten:

– Det er en omfattende dom, og vi vil nå bruke tid på å gå nøye gjennom den. En beslutning om eventuell anke vil vi ta i samråd med regjeringsadvokaten, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen i en kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere