RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjen 40.000 kroner på Statoil-salget

Sist oppdatert:
Hvis Statoil-aksjen holder seg på dagens nivå, kan du tjene 40.000 kroner på å bli med når staten nå selger aksjer.

I dag startet nedsalget av statlige Statoil-aksjer mot privatkunder. Dette skjer etter at det forrige uke ble gjort et salg på 100 millioner aksjer til proffinvestorer. Nå får privatkunder kjøpe til samme kurs.

Denne kursen er 106,10 kroner. Det interessante er at Statoil-aksjen mandag ettermiddag handles til drøyt 110 kroner på Oslo Børs - tidenes høyeste notering.

Private kan kjøpe fra 50 til 10.000 aksjer i nedsalget, som pågår fra og med i dag til og med fredag.

Kliner du til og kjøper maksimalt med aksjer, har du dermed inne en gevinst på 41.500 kroner allerede - på papiret. Men da må du også legge en drøy million kroner på bordet for å kjøpe aksjene.

Den eneste ulempen er at pengene bindes i noen dager. Pengene trekkes fra konto 1. mars, mens aksjene blir tilgjengelig 3. mars.

- Ser jo veldig bra ut
Hos tilrettelegger DnB NOR Markets har man også merket seg kursutviklingen.

- Med 110 kroner i øyeblikket, ser det jo veldig bra ut, sier Lars Rørvik, som er ansvarlig for Statoil-nedsalget i DnB NOR Markets.

Han sier likevel at det er for tidlig å konkludere om interessen, fordi tyngepunktet av tegninger ventes å komme torsdag og fredag.

DnB NOR Markets er hovedtilrettelegger for salget, men aksjer kan også kjøpes gjennom andre meglerhus.

Usikkert
Det store spørsmålet blir selvsagt hvordan det går med Statoil-aksjen i dagene fremover, og vurderer du å kjøpe, bør du uansett vente til fredag, for å vite mest mulig om det.

Du kan bestille aksjer over disk innen klokken 16 fredag, og på internett eller telefax frem til klokken 23.59.

Rørvik anbefaler likevel at man legger inn litt margin, i forhold til at det kan oppstå tekniske eller andre praktiske problemer.

Faller kursen på børsen til under tilbudet i nedsalget, er det jo ikke så fristende å delta.

Statoil-kursen styres normalt i stor grad av oljeprisen, men nedsalget kan også påvirke den kortsiktige utviklingen. Dersom mange av dem som kjøper aksjer i nedsalget, vil fort ut igjen, kan det presse kursen ned.

Rørvik påpeker imidlertid at Statoil er blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs, så det skal mye til å påvirke kursen.

I fjor
Da Statoil i fjor sommer solgte seg ned, ble det tegnet 95 prosent av totalrammen i den private delen, og alle fikk dermed de aksjene de bestilte. Da var tegningskursen 85 kroner, mens kursen i markedet den siste dagen av perioden var 86,50 kroner. Dessuten var dette midt i sommerferien.

Dersom kursen i markedet ligger så mye over nedsalgsprisen som nå, kan det godt bli tegnet flere aksjer enn de 17,65 millionene som nå blir tilbudt private.

Da blir det en avkorting, som fungerer slik at det blir prioritert å gi inntil minst 1.000 aksjer til hver bestiller, dersom antallet aksjer er tilstrekkelig til dette.

En ekstra bonus er at man slipper kurtasje på aksjekjøpet, men ikke på et eventuelt salg for å ta gevinst.

Du kan følge Statoil-aksjen på TV 2 Nettavisens børstjeneste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere