RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjener 20 ganger mer enn butikksjefene

Sist oppdatert:
Konsernsjefen i forbrukereide Coop tjener 20 ganger mer enn butikksjefene i butikkjeden. Under ham troner visekonsernsjefen som er den best betalte nordmannen i dagligvarehandelen.

Den mektige konsernsjefen Svante Nilsson i Coop Norden mottar en årlig lønn på 7,8 millioner svenske kroner. I tillegg får han bonuser hvis han skulle hoste opp gode økonomiske resultater, men så langt har han ikke maktet dette.

Lønningen til den svenske konsernsjefen er over 20 ganger så høy som lønningen til en gjennomsnittlig butikksjef i Coop. Butikksjefer hos Coop i Norge har ifølge sine interesseorganisasjoner en årslønn på rundt 300.000 kroner.

Best betalte nordmann
På andreplass i millionklubben til Coop kommer den norske visekonsernsjefen Svein Skorstad. Han har en årlig inntekt på 4,2 millioner kroner.

Skorstad ønsker i utgangspunktet ikke å kommentere lønnen sin, men gir følgende kommentar til TV 2 Nettavisen:

- Jeg tar imot den lønnen jeg har fått, jeg har ikke engang forhandlet om den.

Skorstads lønn er om lag 14 ganger så stor som lønningen til butikksjefene.

Kulturkollisjon og konkurranse
Styrelederen i Coop Norden, Ebbe Lundgaard, forklarer superlønningene med konkurransen om lederne og forventningene fra svenske og danske ledere.

- Dette er det lønnsnivået som markedet krever, sier Lundegaard.

Han mener det er feil å sammenligne utvikling på lønnen til topplederne med utviklingen på lønnen til butikksjefene.

Det er ikke direktør Kjetil Haave i Forbrukersamvirkets Lederforbund enig i. Han er overrasket over de høye topplederlønningene i Coop-systemet. Forbrukersamvirkets Lederforbund organiserer butikksjefene i Coop og sjefene for samvirkelagene.

- Jeg visste ikke at topplederlønningene var så omfattende. De som fortjener høyere lønn er uansett butikksjefene. De jobber døgnet rundt, og det er de som blir oppringt lørdag kveld hvis det har vært innbrudd i butikken. Det var de som jobber døgnet rundt under streiken uten overtidsbetaling, sier Haave.

Han mener det harmonerer dårlig med Coops grunnverdier at bedriften skal være lønnsledene på toppledernivået.

Flere millionlønninger
Også i datterselskapet til Coop Norden, Coop Norge, er det en rekke millionlønninger.

Administrerende direktør Svein Fanebust har en årslønn på 2,7 millioner kroner.

Og ifølge TV 2 Nettavisens Inntektstopp har fire andre personer i ledelsen en nettoinntekt på over én million kroner.

Personaldirektør Svein E. Hansen står oppført med en nettoinntekt på 1.034.000 kroner. Direktør for kjededrift, Tore Tjomsland, hadde en nettoinntekt på 1.042.200 kroner.

Logistikkdirektør Randi Østbø står oppført med en nettoinntekt på 1.118.000 kroner, og direktøren for «region øst» hadde en nettoinntekt på 1.033.200.

Også i Coop NKL kan ledelsen håve inn millionlønninger. Administrerende direktør for Coop NKL, Bernt Aas, hadde i 2003 en nettoinntekt på 1.347.700 kroner. Under ham kommer viseadministrerende direktør Øystein Kahrs med en nettoinntekt på 1.654.000 kroner.

Kjemper for å beholde jobbene
Leder for Handels og Kontors bransjeråd for ansatte i dagligvarebransjen, Unni Fodnes, er bekymret for at de høye lederlønningene kan sette arbeidsplassen til de ansatte i fare.

- Vi kjemper for å beholde jobbene våre, og vi har veldig mange deltidsansatte som vi vil ha flere timer til. Det er ganske forferdelig hvis lederlønningene skal gå foran dette arbeidet, sier Fodnes til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere