RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjente 5 millioner om dagen

Foto: Svein Erik Furulund (Aftenposten)
Sist oppdatert:
John Fredriksen håvet inn nesten fem millioner hver eneste dag i 3. kvartal. Nå forsyner han seg grovt av kassen.

Det går fram av regnskapsrapporten for tredje kvartal 2003, som ble offentliggjort tirsdag morgen.

Til sammen håvet Frontline inn et driftsoverskudd på 419 millioner kroner av en omsetning på 992 millioner i løpet av kvartalet. Det er omtrent på linje med det analytikerne hadde ventet seg.

Nettooverskuddet i kvartalet endte på 265 millioner norske kroner.

318 millioner rett i fanget

De gode tidene i tankmarkedet har gjort styrtrike John Fredriksen enda rikere. I stedet for å la overskuddet bli liggende og godgjøre seg i Frontline-kassen, velger aksjonærene å bevilge seg selv et saftig utbytte på 9,07 kroner per aksje.

Netsen halvparten av pengene havner i lomma til hovedaksjonær John Fredriksen, som eier 47,7 prosent av de utestående aksjene. Tankmilliardæren håver inn 318 millioner kroner som følge av den rause utbyttebetalingen i tredje kvartal.

Bonanza på børsen

Tredje kvartal ble betydelig svakere enn andre kvartal for Frontline. Årsaken er at tankratene falt kraftig i sommer. Inntjeningen per dag for de største skipene i Fredriksens flåte sank fra 46.000 til 28.200 dollar fra andre til tredje kvartal.

Nå er ratene imidlertid på vei opp igjen. Frontline har oppnådd dagrater på opptil 80.000 dollar per dag i november, og pengene formelig fosser inn. Rateoppgangen gjenspeiler seg i aksjekursen, som har steget fra 125 til 147 kroner den siste måneden. Det gir Frontline en børsverdi på nesten 11 milliarder kroner.

Tankrederiet kvittet seg med to skip i løpet av tredje kvartal, og salgene ga rederiet en gevinst på 48 millioner kroner.

Deler butikken i to

Ledelsen i Frontline jobber nå med å splitte selskapet i to for å frigjøre penger. Planen er å selge hele tankflåten til et nyopprettet datterselskap, og så leie skipene tilbake på langsiktige avtaler. Går bankene med på planen, vil datterselskapet etterhvert bli et selvstendig, børsnotert selskap.

Rederiet regner med at det nye selskapet trenger et påfyll på 1,75 milliarder fra Frontlines kasse, men planen vil likevel frigjøre kapital på anslagsvis 2,8 milliarder kroner. Disse pengene skal enten brukes til å gjøre Frontline enda større, eller utbetales til aksjonærene i form av et ekstraordinært utbytte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere