RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tobakksgigant til sak mot Norge

Sist oppdatert:
Verdens største tobakkskonsern Philip Morris saksøker Norge for å få opphevet forbudet mot synlig tobakk i butikkene.

Fra årsskiftet ble det forbudt å vise fram tobakk i hyllene i norske kiosker og butikker. Ifølge Handelsnæringens Hovedorganisasjon HSH har det kostet norske butikker mer enn en halv milliard kroner å etterleve forbudet.

Nå vil tobakksgiganten Philip Morris gå rettens vei for å få forbudet opphevet. Kommunikasjonsdirektør Anne Edwards i Philip Morris International sier til Dagens Næringsliv at det ikke finnes vitenskapelig bevis for at forbudet mot å vise fram tobakksvarene gir helseeffekt.

- Dette forbudet ble innført allerede i 2001 på Island, og det er ikke noe som tyder på at dette har fått flere til å slutte å røyke, sier hun.

Philip Morris leverer stevningen mot den norske staten ved Oslo tingrett tirsdag. Målet er å få loven fjernet.

Saken kan vise seg å bli første skritt på en lang juridisk prosess som kan få følger for hele EØS-området. Saksøkerne håper at tingretten henviser saken direkte til Efta-domstolen.

Seniorrådgiver Siri Næsheim i Helsedirektoratet sier til DN at det juridiske er tatt hensyn til, og at lovligheten opp mot EU og EØS ble vurdert før loven ble innført.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere