RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tommelen ned for Røkke

Sist oppdatert:
Med 23 mot 20 stemmer stemte fylkestinget i Akershus nei til Kjell Inge Røkkes byggeplaner.

Fylkestinget i Akershus behandlet i dag Kjell Inge Røkkes omstridte byggeplaner for en 750 kvadratmeters luksusbolig i sjøkanten på Konglungen i Asker. 23 av de 43 representantene stemte mot å la milliardæren gå videre med sine byggeplaner.

Den planlagte luksusboligen har møtt motstand blant lokalpolitikerne Akershus og har vært gjennom flere runder med politisk behandling. Bygningsrådet i Asker kommune ga opprinnelig grønt lys, men i forrige uke satte fylkesutvalget i Akershus foten ned for byggeplanene. Formann Hans Frode Asmyhr i Akershus Fremskrittsparti anket imidlertid saken videre til fylkestinget, som i dag stemte mot utbyggingen.

- Nederlag
- Dette er et nederlag for lokaldemokratiet i Akershus. Spørsmålet er om fylkestinget skal sette seg selv i stedet for de folkevalgte i den enkelte kommune. Det er veldig merkelig at fylkestinget skal gå inn og detaljstyre en lokal byggesak slik det har skjedd her, sa en oppgitt Asmyhr til TV 2 Nettavisen etter avstemningen.

Frp-formannen mener dette uttrykker en politisk forskjellsbehandling, og er ikke i tvil om hva årsaken er:

- Denne saken ville aldri fått en slik oppmerksomhet hvis det ikke gjaldt en så kjent person som Kjell Inge Røkke.

Vern mot selvstyre
Det var Høyre og Fremskrittspartiets representanter som stemte for å la Røkke fortsette med sine byggeplaner. De fikk følge av Arbeiderpartiets Elisabeth Fanghol, som valgte å bryte med partigruppen. Fanghol sitter også i bygningsrådet i Asker kommune.

Røkke-motstanderne argumenterte med hensynet til å verne om strandsonen, og at byggeplanen slippes frem før reguleringsplanen for Konglungen er ferdig.

Dem som stemte for planene trakk på sin side frem hensynet til det kommunale selvstyret og mente det er utidig av fylkeskommunen å blande seg inn i noe som kommunen i utgangspunktet burde bestemme selv.

- Ryddig og godt
Fylkesordfører Hildur Horn Øien fra Kristelig Folkeparti var fornøyd med debatten og utfallet av avstemningen.

- Dette har vært en ryddig og god behandling av saken. Representantene lot seg ikke friste til å gå inn i unødige detaljer om saken, og Røkkes navn ble knapt nevnt. Saken ble tatt på alvor ut fra perspektivet om regional utvikling, mener hun.

Fylkesordføreren avviser at vedtaket er et anslag mot det lokale selvstyret i kommunen.

- Vi har et ansvar for å se saken ut fra en helhetsvurdering, det vil si i forhold til hele strandsonen i Oslofjorden, mente hun.

Fylkesmannen avgjør
Saken sendes nå i retur til bygningsrådet i Asker kommune. I praksis innebærer fylkestingets vedtak at fylkestinget fraråder bygningsrådet å gi Røkke dispensasjon til å bygge i strandsonen før reguleringsplanen for området er ferdig behandlet.

Dersom bygningsrådet i Asker opprettholder dispensasjonen, vil saken havne hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som tar den endelige avgjørelsen.

Det var på forhånd ventet at fylkestinget ville si nei til Røkkes gigantbolig, ettersom den politiske sammensetningen er den samme der som i fylkesutvalget.

Avgjørelsen i fylkestinget kommer fire dager etter dommen i Oslo tingrett der Røkke ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel i båtsertifikatsaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere