RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tomra-topper må vitne igjen

Sist oppdatert:
For andre gang må Tomras toppledelse vitne i en straffesak etter deres famøse aksjekjøp i eget selskap i august 2001.

På vegne av fire primærinnsidere bestilte Tomras tidligere finansdirektør, Helge Nerland, 800.000 Tomra-aksjer. I mars i år ble Nerland dømt til å betale 50.000 kroner i bot for å ha brutt reglene om meldeplikt ved Oslo Børs. Dommen er rettskraftig.

Konsernsjef Erik Thorsen (ingressbildet) og direktør Morthen Johannessen vitnet i rettssaken.

Mandag startet saken mot megleren som utførte handelen. Også denne gang må de to Tomra-toppene, samt Helge Nerland finne seg i å møte i vitneboksen.

Tidligere DnB-megler Jan Thomassen er som første megler tiltalt for å ha spredt innsideinformasjon til sine kunder. I tillegg er han tiltalt brudd på god meglerskikk, samt for å ha medvirket til at Helge Nerland omgikk meldeplikten. Mandag nektet megleren straffskyld på alle punkter.

- Thomassen kan godt frifinnes selv om Nerland er dømt. Tomra-aksjen var en anbefalt aksje av DnB Markeds da disse samtalene ble gjennomført. Hele saken må sees i lys av dette, sa advokat Arne Os (bildet) i sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett.

På trygd

- Thomassen har vært megler i 27 år og har plettfri vandel som megler. Denne saken har resultert i at Thomassen ble avskjediget i DnB, til tross for at DnB i første fase kjempet med nebb og klør mot saksframstillingen, sa advokat Os.

- Han har lett etter arbeid siden juni 2002 og går på ledighetstrygd. Når man har en slik uavklart tiltale hengende over seg, så er det umulig å få jobb i denne bransjen. Saken har vært en stor belastning og en personlig tragedie for min klient, sa forsvareren.

På vegne av sin klient har advokat Os forsøkt å få avgjort saken ved et forelegg, men Økokrim avslo. Den erfarne megleren har i seks år sittet i styret i fondsmeglerforbundet. Han har også sittet i 11 år i etisk råd i meglerforbundet.

«All or nothing»

Mandag forklarte Thomassen at han forstod at han ikke ville greie å skaffe det ønskede antall Tomra-aksjer til veie, og at han derfor tolket bestillingen til en «all or nothing»-ordre.

Et hovedspørsmål i saken er når det stod klart for megleren at dette var en ordre av typen «all or nothing». Det betyr at kjøper ikke er bundet av orderen før megleren har kjøpt hele antallet aksjer. Økokrim mener imidlertid «all or nothing» bare var en merkelapp som ble klistret på orderen i etterkant for å omgå meldeplikten.

Belastende lydbånd

Økokrims viktigste bevis er lydbånd fra meglerbordet med opptak fra samtaler Thomassen hadde med Nerland og andre kunder, som Økokrim mener fikk ulovlig innsideinformasjon om primærinnsidernes aksjekjøp i Tomra. To av kundene kjøpte Tomra-aksjer og kursen spratt opp 10 prosent. Ingen av kundene er straffeforfulgt.

Retten fikk blant annet høre opptak hvor eks-megleren forteller hvordan han kan kamuflere oppkjøp for å gjøre det riktig «i forhold til alle disse jævla reglene som man har».

- Som det går frem av flere av samtalene her så er jeg litt sleivete og upresis i mine muntlige utsagn, forklarte Thomassen.

Thomassens tidligere arbeidsgiver, DnB Markeds, vedtok en rekordbot på en million kroner for brudd på rapporterings-og opplysningsplikten som følge av den aksjehandelen mellom Thomassen og Nerland.

Thomassen fortsetter sin forklaring tirsdag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere