RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nordlien, Egil (klikk.no)

Toyota ber om statlig lån

Sist oppdatert:
For første gang på 59 år går Toyota med underskudd.

Private investorer krever opp til 50 prosent høyere rente for å kjøpe opp Toyotas gjeld.

Det er ikke den gigantiske japanske bilprodusenten interessert i, og kommer til å be om et lån på 200 milliarder yen - 14,3 milliarder norske kroner fra japanske myndigheter, det melder Bloomberg News - og siterer den japanske TV-kanalen NHK.

Taper stort
Toyota har ikke gått med underskudd de siste 59 årene, men forventer et tap på 350 milliarder yen (rundt 24 milliarder kroner), etter at salget stupte i USA med 31 prosent i siste kvartal.

Dermed følger Toyota i sine amerikanske konkurrenter General Motors og Chryslers spor, som begge måtte be om finansiell støtte fra myndighetene.

- Toyota må benytte seg av alt de har muligheten til for å komme seg igjennom den ekrisa. Penger er en mangelvare for tiden, sier Hitoshi Yamamoto - administrerende direktør i Fortis Asset Management Japan Co.

Valuta
Bilprodusenter bruker vanligvis penger til å låne til sine kunder, slik at salget holdes i gang. Pengene de nå eventuelt får fatt i vil bli tilbudt som lån til nordamerikanske kunder.

- Japan kommer til å bruke noe av landets beholdning av utenlandsk valuta til å finansiere hjelpen til japanske selskaper som opererer i utlandet, sier Japans finansminister Kaoru Yosano.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere