RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tør ikke juble for billigere mat

Sist oppdatert:
WTO foreslår halverte tollsatser på enkelte importerte matvarer. Men det er ikke sikkert handlekurven din blir billigere av den grunn.

Norges alliansepartnere i WTO-forhandlingene, G10-landene, har blitt enige om samlet å foreslå drastiske reduksjoner i tollsatsene for importert mat. Reduksjonene er på nesten 50 prosent for de mest sensitive matvarene, melder Bergens Tidende.

Dette trenger ikke bety billigere mat og katastrofe for norsk landbruk, ifølge direktør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Thomas Angell.

Avventende jubel
- Det er ikke sikkert at dette betyr allverden. Selv om man halverer tollsatsene, kan de på mange varer fortsatt være flere hundre prosent. Norsk mat vil fortsatt være konkurransedyktig, og vi vil ha et betydelig importvern, sier Angell til TV 2 Nettavisen.

Det norske embetsverket jobber på spreng med å beregne konsekvensene av å halvere tollsatsene på helt sentrale matvarer. Dette er tema når samtlige parlamentariske ledere samles på Stortinget i ettermiddag.

Fortsatt kostbart
Matvarer med en tollsats på 400 prosent vil fortsatt være kostbare om tollen halveres, og prisen forblir høy i forhold til norskprodusert vare.

- Hvilke varer har en tollprosent på hele 400?

- Ta smør, som har en tollsats på 25 kroner kiloen. Jeg vet ikke hva en kilo smør koster, men dette er et eksempel i flere hundreprosent-klassen. Lidl er sikkert interessert i å importere EU-melk til sine butikker. Tollsatsen på melk er 18 kroner per kilo. Tollen blir fortsatt veldig høy om den halveres, sier Angell.

Solid importvern
For importert fårekjøtt betaler norske kunder vel 85 kroner per kilo - kun i toll. Røkt svin koster 120 kroner kiloen - i tillegg til ordinær kilopris, som kan være 60 - 70 kroner. Dermed blir prisen fortsatt høy om tollen halveres. Angell mener derfor importvernet er solid.

- Hvordan vil de nye tollsatsene bli?

- Antakelig veldig tekniske, etter en eller annen formel. Høye satser halveres kanskje, mens lavere tollsatser på 10 - 20 prosent reduseres litt. Det er foreløpig ingen som vet presis hvordan dette vil se ut, det er foreløpig kun løse spekulasjoner og forhandlingsutspill, sier Angell.

Mindre støtte til bønder
Temaet i forhandlingene er også å bygge ned offentlig støtte til bøndene. HSH-direktøren mener dette kan bli bli mye mer dramatisk for norsk landbruk.

G10 kommer førstkommende mandag til å presentere sitt nye forhandlingsutspill på et møte i Zürich hvor USA, EU og en rekke utviklingsland er representert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere