RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trå støttes av minnefond

Foto: Jarle Trå (Privat)
Sist oppdatert:
Penger fra Tomas Olssons minnefond kan støtte Jarle Trå.

I mai 2006 klatret Tormod Granheim og hans svenske skikamerat Tomas Olsson til toppen av Mount Everest og spente på seg skiene.

På vei ned døde Olsson i en rappell i den stupbratte nordveggen.

Les: Tormods makker savnet

Ukjent beløp
Styret i Norges Klatrerforbund (NKF) har nå besluttet å bevilge penger fra «Tomas Olsens minnefond» til å berge ut Jarle Trå.

- Vi har bevilget penger til redningsaksjonen, men beløpet er ikke avgjort ennå. Vi må bli enige med alle involverte parter, sier generalsekretær Kari Vanebo i NKF til Nettavisen.

Så legger hun til at:

- Vi er veldig glad for at han nå er kommet ned og får kyndig behandling.

Tormod Granheim presiserer overfor Nettavisen at det ikke er sikkert at det er behov for disse pengene.

UD: - Hvem betaler?
Forbundet ble kontaktet av Tormod Granheim, og styret fattet raskt en beslutning på at midler fra fondet kan disponeres til denne redningsaksjonen, heter det på NKFs hjemmesider.

- Da vi forsto at Jarle var kommet til rette, var det mange spørsmål. UD lurte på hvem som skulle betale, og det var litt forvirring rundt hvem som hadde Jarles forsikringspapirer. Jeg tenkte at det spørsmålet, som helt sikkert var avklart, ikke måtte skape noe hinder for prosessen, sier Granheim til Nettavisen.

Han minnes de skjebnesvangre dagene for tre år siden:

- Parallelle historier
- Da Tomas forsvant for tre år siden, hadde han en god forsikring. Men svensk UD var ikke overbevist og ringte rundt til forskjellige forsikringsselskap, uten å få napp. Dermed ble det satt i gang to innsamlingsaksjoner, en av Fri Flyt i Norge og en i Sverige, som aldri ble brukt, forteller Granheim.

Innsamlingen i Norge ble organisert av Fri Flyt. Et mindre beløp, i overkant av 50.000 kroner står ubrukt, med et tilsvarende beløp i Sverige.

- Tomas Olssons minnefond ble opprettet, i tråd med Olssons familie og klatreforbundene i Norge og Sverige. Jeg opplevde Trås situasjon nå som litt parallelt med Olssons - og helt i tråd med statuttene til minnefondet.

- Billig
Granheim legger til at evakueringen av Trå ikke har kostet mye i kroner:

- Evakueringen av Jarle er en billig operasjon. Han måtte uansett ha kjørt en jeep - så kanskje koker det ned til at han brukte jakkokse en dag ekstra, sier Granheim.

Men:

- Dette har kostet sinnsykt mye av krefter. Tenk deg hva sherpaene har ytet fra 8.300 meter til 6.600 meter. De er de virkelige heltene, det må du få med deg, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere