RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Transportstreiken er over

Sist oppdatert:
Matvarene er allerede på vei ut i butikkene etter at partene i transportstreiken kom fram til en løsning mandag kveld.

- Vi har fått en løsning på prinsippspørsmålet der motparten har forlatt prinsippet om tarifftillegg til fagorganiserte, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon til TV 2 Nettavisen mandag kveld.

Løsningen innebærer også en minstelønnssats og et generelt tillegg.

Ikke eget tarifftillegg
Det var transportarbeidernes krav om et eget tarifftillegg for de fagorganiserte som utløste konflikten for nesten fem uker siden. Et slikt tillegg blir det ikke gitt. I stedet skal bedriftene skyte inn 2000 kroner i et engangsbeløp per årsverk til opprettelsen av et fond som skal bidra økonomisk for å styrke samarbeid og oppslutning om de tre arbeidstakerorganisasjonene.

- Vi har fått en fondsløsning som er god, der bedriften og klubben skal samarbeide om hva pengene skal brukes til, sier Hammerstad.

Fondet skal brukes på samarbeidstiltak i bedriftene og skal komme alle til gode.

- Vi er glad vi kom til enighet og at konflikten avblåses. Vi er fornøyd med resultatet som innebærer at det innføres et virkemiddel for å styrke samarbeidet i bedriftene og klubbenes anseelse uten at dette innebærer en urettferdig forskjellsbehandling av organiserte og uorganiserte arbeidstakere, sier forhandlingsleder Kim Nordlie i HSH semt mandag.

- En seier
Leder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet betegner løsningen som en seier for fagbevegelsen.

- For det første har vi fått den økonomiske rammen på 3,5 prosent, det vil si to kroner til alle. Vi har også fått på plass dette fondet som skal brukes til å verve medlemmer og styrke fagforeningen, sier Per Østvold til NRK.

Også forhandlingsleder for transportarbeiderne, Lars Johnsen, er fornøyd.

- I denne omgang har vi gått bort fra vårt primære krav om tarifftillegg, mot at det gjøres andre grep for å styrke fagorganiseringen, sier Johnsen mandag.

- Vi opplever at dette er kommet på toppen av den rammen som ligger der. Jeg tror at veldig mange av de uorganiserte nå vil komme til klubbene. Vi har tro på disse tiltakene. Vi nådde kanskje ikke helt i mål, men det var likevel et godt oppgjør, sier han til TV 2 Nyhetene.

Styringsrett
Partene kom sammen allerede klokken 14 mandag ettermiddag og løsningen satt langt inne. Men ved 22.30-tiden var partene i havn.

Med utgangspunkt i et forslag som transportarbeiderne la frem ved 19.30-tiden, klarte partene å enes.

I hemmelige forhandlinger søndag ble partene enige om opprettelsen av dette fagforeningsfonder der arbeidsgiver skal skyte inn et gitt beløp per årsverk. Uenigheten gikk mandag på styringsretten av fondet.

Til slutt kom partene til at de lokale partene skal bli enige om hvordan midlene i fondet skal brukes. Blir man ikke enige, rår hver av partene over halvparten av fondet.

4 kroner i timen
Oppgjøret innebærer også et minstelønnstillegg på 1 krone per time og et generelt tillegg på 1 krone per time. I tillegg får man en regulering av minstelønnssatsene på ytterligere 2 kroner per time.

Hele seks av ti transportarbeidere vil dermed få et lønnsløft på 4 kroner per time, melder NTB.

Erna fornøyd
Kommunalminister Erna Solberg (H) er glad for at den så lenge fastlåste konflikten nå er over.

- Det er bra at partene selv klarte å finne en løsning, sa Solberg til NTB.

Partene hadde trusselen om tvungen lønnsnemnd over seg da forhandlingene trakk ut mandag kveld.

- Vi har ikke vurdert det slik nå at streiken truet liv eller helse, sa Solberg.

Hun påpekte imidlertid at konflikten rammet svake grupper mer enn andre.

- Mange er mindre mobile fysisk og psykisk. Derfor har vi fulgt ekstra godt med i forhold til hjemmehjelpstjenesten og sosialtjenesten, sa Solberg.

Kjører varer i natt
De drøyt 2000 transportarbeiderne som har vært ute i streik i nesten fem uker, vil være tilbake i jobb fra tirsdag morgen. Enkelte tok opp arbeidet allerede ved midnatt.

Det er likevel ventet at det kan ta dager før situasjonen i butikkene er normal igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere