RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trøbbel for Telenor

Sist oppdatert:
Telenors forhandlinger i Moskva er fastlåst, og kranglingen om det russiske mobileventyret fortsetter.

Telenor kom mandag kveld med et utspill i forbindelse med fusjonen av sine russiske og ukrainske mobileventyr.

Russlands største mobilselskap Vimpelcom ønsker å slå seg sammen med Kyivstar. Men hovedeierene bak de to selskapene, norske Telenor og russiske Altimo krangler bittert om hvordan det skal skje.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Mandag kveld sendte Telenor et brev til Altimo der de melder om fremgang i samtalene.

- I to separate møter med ledelsen i VimpelCom og Altimo om det foreslåtte VimpelCom-oppkjøpet av det ukrainske mobilselskapet Kyivstar har Telenor nok en gang sagt seg villig til å selge sin 56,5 prosents andel i Kyivstar til VimpelCom. Telenor har samtidig indikert mulig fleksibilitet når det gjelder oppgjørsform fra VimpelCom, forutsatt at det foreligger en avtale med Altimo om en separasjonsmekanisme og at russiske antimonopol-myndigheter (FAS) har gitt sin godkjenning. Telenor ser ingen lovlige eller formelle hindringer for å godkjenne en økning i eksisterende eierandel i VimpelCom, slik at en separasjonsmekanisme kan komme på plass, skriver Telenor i en pressemelding.

- Fastlåst
Men nettopp denne seprasasjonsmekanismen som Telenor vil ha innført hvis Vimpelcom kjøper Kyivistar er det store krangletemaet.

Telenor mener russiske myndigheter må godta at de tar over 100 prosent av aksjene i Vimpelcom. I dag er ikke det mulig under russisk lov.

Hvis Vimpelcom kjøper Kyivstar, vil Telenor at de eller Altimo skal få kjøpe opp hele Vimpelcom dersom de ikke blir enige med den andre parten. Det vil si hvis Telenor ikke greier å samarbeide med sin partner Altimo, så skal en av partene kunne kjøpe selskapet, og det til en markedsbasert pris.

Telenor mener at å sette vilkår for retten til å utløse en separasjonsmekanisme vil skape et insentiv til at den ene parten kan blokkere en rettmessig separasjon ved å hevde at vilkårene for utøvelsen ikke er blitt møtt.

- Vår posisjon er ikke et ønske om å utløse en separasjon i seg selv, men vi er ikke parat til å legge Kyivstar på bordet med mindre aksjonærforholdene i VimpelCom bringes permanent i orden gjennom å etablere en separasjonsmekanisme. Det er grunnen til at dette er et viktig vilkår for oss, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder for Telenors operasjoner i Sentral- og Øst-Europa i en pressemelding.

Altimo nekter
I en pressemelding mandag kveld fra Altimo slår de tilbake mot Telenors utspill. De hevder at denne separasjonsmekanismen ikke er lov å gjennomføre ifølge russisk rett. Ifølge Finansavisen mener Altimo at utspillet fra Telenor ikke er annet enn et PR-stunt og mener at Telenor stiller en hel rekke umulige betingelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere