RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trist gevinst på 430 millioner

(Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stein Erik Rimi-Hagen håver inn på at Ringnes blir dansk, men er langt fra fornøyd. - Dette er først og fremst en trist dag for Norge, sier han.

- Først og fremst er dette en trist dag for Norge. Det er synd at Orkla må gi opp satsingen på bryggerivirksomhet, sier Hagen på vei inn til sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale torsdag.

Hagen mener det hadde vært en langt bedre løsning om Orkla hadde utviklet Pripps Ringnes videre og overtatt det finske bryggeriet Hartwall. Da hadde Orkla eid 100 prosent av Baltic Beverages Holding (BBH).

- Ingen lykkedag for meg
Torsdag besluttet Orkla å la Carlsberg overta sin eierandel i Ringnes. Stein Erik Hagen er Orklas tredje største aksjonær med vel sju prosent av aksjene i industrikonglomeratet. Han blir en av vinnerne når Ringnes glipper ut av norske hender.

Orkla vil som følge av salget be generalforsamlingen utbetale et ekstraordinært utbytte på 25 kroner per aksje. I tillegg kommer det ordinære utbyttet på fire kroner. Dermed vil Hagen kunne hente ut et 430 millioner kroner på sin eierandel gjennom investeringsselskapet Canica.

Det beløpet er Hagen ikke så opptatt av, hevder han selv.

- For meg er dette ikke noe lykketreff. Det spiller ikke så stor rolle om jeg har dette i kontanter eller i verdipapirer i en virksomhet, poengterer han.

Hagen understreker at han ikke vil opponere mot Orkla-styrets beslutning.

- Burde aldri inngått avtalen
Valget å selge seg ut av Carlsberg Breweries er grei nok sett i lys av den avtalen Orkla har med Carlsberg-konsernet mener han.

- Det er greit når de først har klart å rote seg bort i den Carlsberg-avtalen. Det burde de aldri gjort i utgangspunktet, sier han.

- Nå må Orkla bli mer offensive, det må satses videre. Orkla er landets største private bedrift, og det må de bygge videre på, sier Hagen.

Orkla valgte i mai 2000 å slå sammen sin omfattende bryggerivirksomhet i Norden og Øst-Europa med danske Carlsberg. Sammen dannet de en av verdens største bryggerigrupperinger i selskapet Carlsberg Breweries. Orklas eierandel var 40 prosent, mens danskene eide resten.

- Land uten potens
Også Christian Ringnes, som slekter på bryggeriets grundleggere, raser over beslutningen om å selge ut virksomheten til danske Carlsberg.

- Det er trist. Et land som ikke har et bryggeri, eller eier sitt største ølmerke har heller ikke potens. Jeg kan nesten si at det er et land uten utstyr i det hele tatt, sier han på vei inn til Gjedrems årstale.

Meldingen om salget av Ringnes skapte sterke reaksjoner også blant de ansatte i bryggeriet. Kort tid etter at salget ble kjent torsdag morgen sendte de ansatte ut en melding der de kaller salget et uttrykk for kortsiktig finansiell tenkning og et markert brudd med den langsiktighet og den strategi som har preget Orkla-konsernet i alle år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere