RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trist nytt fra Tomra

Foto: Scanpix/Terje Bendiksby
Sist oppdatert:
Tomra og konsernsjef Erik Thorsen ble dagens skuffelse i aksjemarkedet. På Oslo Børs falt aksjekursene med 0,45 prosent.

Tomra ble den store taperen på Oslo Børs tirsdag. Aksjen falt hele 5,6 prosent.

Det var store forventninger til hva selskapets ledelse ville si om det tyske markedet på dagens presentasjon, som ble holdt i regi av Norske Finansanalytikeres Forening.

Markedet ble skuffet. Tomra-ledelsen sa at de trodde på levering av 1000 – 10.000 panteautomater i det tyske markedet neste år. Analytikerne hadde ventet omkring 10.000.

-Forventningen til Tyskland-salget i 2004 er nesten et resultatvarsel. Men det kom ikke bare frem negative momenter. Inntrykket er at selskapet er positiv til gjenfyllbar emballasje, men noe mer negativ til engangsemballasje, sa en megler til nyhetsbyrået TDN Finans.

Tid for å levere

Etter flere år med voldsom fokus på mulighetene Tomra kunne få på det tyske markedet - som følge av en ny lov om pant på engangsemballasje – må ledelsen i selskapet nå vise at de klarer å skaffe seg så mange kontrakter at det blir penger av det.

Det som for et par år siden syntes åpnenbart, var at Tomra måtte tjene mye penger her, ettersom de er suveren markedsleder ellers i i Europa. Men det har vist seg at det ikke bare er å se når loven trer i kraft, gange opp antall automater med pris og markedsandel, for så å plugge dette inn i regnearket over Tomras omsetning.

Striden fortsetter mellom sterke næringslivsinteresser og politiske grupperinger. Det lanseres nye løsninger fra lokale leverandører, etcetera.

Frontline ned

Nedtur ble det også for Frontline. Aksjen falt 2,2 prosent.

Til tross for at tankskipene til det John Fredriksen-dominerte rederiet får god betaling på sine turer om dagen, hadde analytikerne høyere forventninger. Skuffede analytikere ber gjerne sine meglere om å selge aksjen.

Nedgang opplevde også Norske Skog, Hydro, Statoil, Tandberg og Gjensidge NOR

Telenor var gårsdagens store taper, men selskapet hentet seg pent inn i dag. Aksjen endte opp 1,3 prosent, og det ble omsatt aksjer for 718 millioner kroner.

Blant vinnerne var Storebrand med en oppgang på 0,24 prosent. .

I Europa er bildet nyansert. London er opp 0,1 prosent klokken 1655. Tyskland er ned 0,5 prosent. I USA er Dow-indeksen marginalt ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere