RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror fortsatt på fusjon

Sist oppdatert:
Konkurransetilsynet varsler at de vil stoppe storbanken DnBNor, men analytikerne tror fortsatt at banksjefene Svein Aaser (bildet) og Olav Hytta får til fusjonen.

I en foreløpig vurdering som ble lagt fram tirsdag heter det at Konkurransetilsynet vurderer å nekte fusjonen mellom DnB og Gjensidige NOR. Årsaken er at den nye bankkjempen vil medføre en stor konsentrasjon av markedsmakt, og en betydelig reduksjon av konkurransen i bankmarkedet.

Et samlet analytikerkorps holder imidlertid fortsatt en knapp på at de to banksjefene Svein Aaser og Olav Hytta klarer å bli enige med tilsynet, og dermed får til den planlagte fusjonen.

Tror på fusjon

- Utspillet fra konkurransemyndighetene er sterkere ordlagt enn antatt, men dette er i første rekke et forhandlingsutspill og vi tror det vil bli ført en fruktbar dialog mellom tilsynet og bankene i tiden framover, sier bankanalytiker i Alfred Berg, Haakon Bønes, til TV 2 Nettavisen.

Du tror dermed at fusjonen fortsatt går igjennom?

- Vi tror de kommer i mål med forhandlingene, og at fusjonen går igjennom, sier Bønes.

Flere andre analytikere i markedet påpeker at selv om tilsynets foreløpige vurdering naturlig nok reduserer mulighetene for en fusjon, er det mest sannsynlige utfallet fortsatt at fusjonen går igjennom.

Vil måtte selge unna

- Det er klart at tilsynet vil kreve at DnBNor kvitter seg med betydelige assets, men det virker samtidig som viljen for å innfri dette er til stede. Dermed er muligheten fortsatt åpen, sier en bankanalytiker til TV 2 Nettavisen.

Det kommenteres samtidig at selv om tilsynet skulle blokkere fusjonen mellom DnB og Gjensidige, vil saken bli anket inn for Arbeids- og Administrasjonsdepartementet.

- Blir det ikke enighet mellom tilsynet og bankene, vil fusjonen gå igjennom hos politikerne. Det vil bli vektlagt at det skapes en stor norsk finanssituasjon. Går ikke det er det en overhengende risiko for at Gjensidige selges ut av Norge, og da mister man den sjansen. Da er det ikke flere tog, påpeker en analytiker i markedet.

Store markedsandeler

Det er uklart hvilke deler av virksomheten til den nye storbanken som Konkurransetilsynet har størst problemer med å svelge.

Ifølge tilsynet får den fusjonerte banken en markedsandel på 36 prosent i personmarkedet på landsbasis. På Østlandet blir markedsandelen hele 50 prosent. Også innen livsforsikring og betalingsformidling får storbanken kontroll over halvparten av markedet.

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen oppfordret tirsdag storbankene til å foreslå eventuelle "avbøtende" tiltak som vil gjøre det lettere for konkurransemyndighetene å godta fusjonen.

Danske Bank holder seg i ro

Danske Bank, som blant annet eier Fokus Bank i Norge, var lenge på banen for å utfordre DnB som beiler til Gjensidige NOR. Administrerende direktør Thomas F. Borgen i Fokus Bank avviser at Konkurransetilsynets skepsis kan bli en ny døråpner.

- Vi tilnærmet oss GNO, mente vi hadde en transaksjone som ille være til stor glede for de ansatte, kundene og aksjonærene. GNO ønsket imidlertid ikke å være med videre. Og det har vi tatt til etterretning, sier Borgen til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere