RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror kidnappere kommer til Norge

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Privatetterforsker og tidligere politimann Leif A. Lier tror det bare er spørsmål om tid, før vi også i Norge vil se rike personer bli kidnappet av organiserte kriminelle.

- Ser man på kriminalitetsutviklingen de siste årene - fra post- og butikkran via minibankaksjoner til væpnede aksjoner mot verditransporter og store pengeinstitusjoner, er utpressing og kidnapping en naturlig utvikling, sier Lier til TV 2 Nettavisen.

- Det er en realtivt enkel måte å presse mye penger ut av rike personer på, konstaterer Lier, som blant annet har vært sjef for Sentrum Politistasjon og leder etterretningsseksjonen i politiet..

Han sier til TV 2 Nettavisen at han ikke er overrasket over den mulige kidnappingen i Sverige i går. Da ble milliardærsønnen og Siba-arvingen Fabian Bengtsson sannsynligvis bortført av en gruppe utpressere.

- Dersom dette virkelig er en kidnapping - det gjenstår å få offiselt bekreftet ennå - er ikke dette overraskende i det hele tatt, sier Lier.

Hardbarkede kriminelle
Lier har siden han sluttet i politet, jobbet som privat etterforsker og sikkerhetskonsulent. Han har også holdt en rekke fordrag om organisert kriminalitet, hvor kidnapping og utpressing har vært blant temaene.

Lier tror ikke det nødvendigvis er utenlandsk «mafia» som utgjør den største trusselen.

- Det kan like gjerne være organiserte kriminelle i Norge. Poenget er bare at disse personene er hardbarkede kriminelle som skyr få midler for å nå sine mål, sier Lier.

Et privat ansvar
Han tror ikke myndighetene kan gjøre så mye mer enn de gjør i dag for å demme opp for den økende trusselen.

- Myndighetene kan ikke gjøre så mye mer enn det de gjør i dag, som primært er å drive etteretningsvirksomhet og informasjonsinnhenting, sier Lier.

Ifølge Lier er det mye opp til folk selv å skaffe seg den nødvendige sikkerheten.

- Ingen kan beskyttes fullt ut - ikke en gang USAs president kan det. Derfor er det mye opp til folk selv å sørge for å vurdere sikkerhetsrisikoen, og å sette iverk eventuelle tiltak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere