RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror på nytt rentekutt

Sist oppdatert:
Så godt som samtlige eksperter mener rentebunnen er nådd. Men sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Fonds går mot strømmen. Vi kan vente oss nytt kutt i mars, sier han.

Andreassen har tidligere bemerket seg med å være godt optimistisk på lånetagernes vegne. Nå står han så godt som alene i å hevde at Norges Bank vil senke styringsrenta ytterligere fra dagens nivå.

I en analyse spår Terra Fonds at sentralbanksjef Svein Gjedrem skrur renta ned til 2,25 prosent i mars 2004. Bakgrunnen er et ortodokst syn på inflasjonsmålet. Skal Gjedrem klare å innfri målet om en kjerneinflasjon på 2,5 prosent innen to år, må renta videre ned, mener Andreassen.

Det eneste håpet om å nå inflasjonsmålet er gjennom en fallende kronekurs, så lenge lønnsveksten blir lav.

«Hvis BNP-veksten i tiden fremover blir sterk nok til å gi en internasjonal renteoppgang, vil trolig Norges Bank holde renten uendret neste år. Hvis derimot vi får rett i at veksten blir svakere enn ventet inn i 2005, vil Norges Bank etter hvert kutte rentene», skriver Andreassen i analysen.

Andreassen tror kuttet kommer i forbindelse med fremleggelsen av en ny inflasjonsrapport 11. mars 2004.

I analysen legger Terra Fonds til grunn at lønnsveksten neste år blir 3,5 prosent og ikke de 4,5 prosentene Norges Bank hevder er forenelig med inflasjonsmålet på 2,5 prosent prisvekst. Selv med 3,5 prosents lønnsvekst ligger det an til solid vekst i husholdningenes kjøpekraft, påpeker Andreassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere