RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror på Statoil og Norske Skog

Sist oppdatert:
Ekspertene har denne uken mange forslag til aksjer du bør satse pengene dine på. Statoil og Eltek er blant ukens favoritter, men Orkla er meglerhusene uenige om. Se aksjetipsene her.

Sist uke var en relativt rød uke på Oslo Børs. Etter knalloppgang i slutten av november, var begynnelsen av desember preget av røde tall og børsfall.

Den siste uken har hovedindeksen på Oslo Børs falt over 2,2 prosent. Det er spesielt oljepris-nedturen som har dyttet børsen over i minus.

Både DnB NOR Markets og Terra Securities gjorde mandag endringer i sine ukesporteføljer.

Terra: Bytter Hydro med Statoil

Sist uke falt ukeporteføljen til Terra med 0,5 prosent. Utviklingen var imidlertid bedre enn hovedindeksen. Fra mandag til fredag falt porteføljen med 1,5 prosent, og dermed fikk Terra-porteføljen en meravkastning på én prosent.

Svakest utvikling hadde Norsk Hydro, som falt med hele seks prosent.

Denne uken velger meglerhuset å bytte Statoil med Norsk Hydro, og DnB NOR med Storebrand. I tillegg blir Orkla og Tandberg Television inkludert i det gode selskap. Stolt-Nielsen får i likhet med Hydro og Storebrand avskjed på grått papir.

Terra venter at DnB NOR kan gi et ventet utbytte med relativt god direkteavkastning dersom aksjen holder seg på dagens kursnivå. Etter de siste dagers kursnedgang er aksjen også billigere i forhold til en rekke grunnfondsbevis.

Statoil får være med basert på en relativt lav prising i forhold til historiske nivåer og sammenliknbare selskaper. I 2005 ser meglerhuset for seg at aksjekursen kan ende på 109 kroner, tilsvarende en oppside på 21 prosent. Terra tror i tillegg at markedet priser inn en for lav oljepris til neste år, og har en kjøpsanbefaling på Statoil. Kursmålet ligger på 110 kroner.

Den siste tids dollarfall har ført til nedgang for selskapene som er dollarfokuserte på Oslo Børs. Orkla har kun en mindre andel av sine inntekter i dollar, og aksjen er dermed en sikring mot ytterligere svekkelse av dollar mot norske kroner. Dessutenm mener meglerhuset at selskapet er priset for lavt i forhold til underliggende verdier.

Tandberg Televison får være med i det gode selskap etter at de i forrige uke meldte om at selskapet har hentet inn rundt 250 millioner kroner i en emisjon. Pengene vil trolig gå til å styrke selskapets posisjon i det norske markedet. Terra ser for seg at selskapet får et løft fremover, og vurderer prisingen av selskapet som attraktiv i forhold til sammenliknbare selskaper.

Øvrige aksjer i porteføljen er Smedvig, Telenor og Yara.

DnB NOR: Inn med Norske Skog, ut med Orkla

Aksjeporteføljen til DnB NOR lå i forrige uke 2,6 prosentpoeng høyere enn hovedindeksen på Oslo Børs. Hittil i år skryter meglerhuset av en avkastning på 85 prosent.

Denne uken utvider DnB NOR Markets antall aksjer i porteføljen fra seks til åtte selskaper. Meglerhuset retter seg spesielt inn mot it, fisk og beholder eksponeringen mot oljeservicesektoren. DnB NOR velger å holde seg unna oljegigantene Norsk Hydro og Statoil etter oljeprisfallet, men satser på shipping.

Markedssynet er nedgradert fra positivt til nøytralt, men meglerhuset mener dette ikke betyr at de gode kjøpsmulighetene i markedet er borte.

Aksjene som får komme inn er EDB Business Partner, Eltek, Solstad og Norske Skog. Aker og Orkla får marsjordre.

EDB leverte sterke tall for tredke kvartal, og kan skilte med en solig ordrereserve og god kostnadskontroll til neste år. EDB er markedsledende i Norge, og i et marked som vokser ser DnB NOR for seg gode muligheter for omsetningsøkning fremover. Oppkjøp i Sverige og ytterligere dollarfall gir en positiv effekt.

Eltek fortsetter å gjøre det bedre enn konkurrentene i telekomsektoren. Underliggende vekst er i år på rundt 50 prosent, men dette kan foreløpig ikke sees på aksjekursen. Den gode utviklingen forventes å fortsette inn i fjerde kvartal, og dollarfallet er allerede priset inn.

Selskapet er ifølge meglerhuset i ferd med å bli nummer to globalt, men har fortsatt ensifret markedsandel. Potensialet til vekst gjennom økt markedandel i tillegg til en fornuftig markedsvekst er betydelig, i tillegg til at oppkjøp i nærmeste fremtid kan styrke markedsposisjonen.

Rederiet Solstad får være med på grunn av ventet økt fokus på offshore supply fremover. Spesielt er det boreriggmarkedet som skal stige i forhold ti laktivitetsnivå. Spotratene for store ankerhåndteringsfartøy har den siste måneden fått et løft, og Solstad er det forsyningsskip-rederiet som er mest eksponert for rateoppgang.

I 2005 ser DnB NOR for seg økte avispapirpriser i Europa, og tar derfor Norske Skog inn i porteføljen. I tillegg skal prisene i Nord-Amerika opp. Norsk Skog er historisk lavt priset, og ligger på linje med konkurrentene selv om skogselskapet har bedre lønnsomhet enn disse. Kursmålet ligger på 145 kroner per aksje.

Øvrige selskaper i porteføljen er Fjord, Lerøy Seafood Group, Stolt-Nielsen og PGS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere