RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tunge høstmåneder på børsen

Sist oppdatert:
Verdifallet i september og oktober ga den verste høsten på Oslo Børs noensinne.

Verdiene fortsetter å synke på Oslo Børs. Også oktober ble en svak handlemåned.

LES OGSÅ: Verdensmarkedet styrtet i oktober
LES OGSÅ: Oslo Børs raser i verdi

- De to siste månedene har verdien av aksjene på Oslo Børs blitt redusert med 42,5 prosent, og høsten 2008 kan trygt karakteriseres som en av de vanskeligste periodene i børshistorien for markedsaktørene, skriver pressetalsmann for Oslo Børs, Tor Arne Olsen i en pressemelding i dag.

Olsen opplyste Nettavisen før helgen resultatene for oktober i kroner og øre gav et verditap på hele 365 milliarder kroner. Verdiraset fra høyeste notering i mai i år ligger på svimlende 1210 milliarder kroner.

Olsen skriver at frykten i pengemarkedene til dels ble reddet av krisepakker, både i Norge og internasjonalt, men at usikkerheten nå står til krisens innvirkning på realøkonomien.

- I stadig flere land antar man at økonomien vil utvikle seg negativt fremover. Disse utsiktene støttes også av Det internasjonale pengefondet og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, som spår lav vekst også i verdensøkonomien, skriver Olsen.

Lys i tunnelen
Likevel peker Olsen på et lite lys i tunnelen for handlevirksomheten. Den siste uken i oktober steg nemlig verdiene med mer enn 10 prosent.

Ved oktoberslutt bekreftet Olsen at noen gladmeldinger var å finne i oppsummeringen fra oktober, men ønsket nødig å friskmelde børsen av den grunn.

- Usikkerheten er fortsatt veldig stor, og utviklingen videre avhenger av hvilke impulser markedet får, sa Olsen til Nettavisen.

Målt i handler fortsetter likevel aktiviteten på Oslo Børs å øke fra måned til måned.

- Omsetningen falt derimot noe i oktober til et daglig gjennomsnitt på 8,4 milliarder kroner. Så langt i år ligger gjennomsnittet på 10,6 milliarder, som er noe lavere enn gjennomsnittet for fjoråret, melder Oslo Børs.

Rød oktober internasjonalt
Oktober har vært en katastrofemåned på verdensmarkedet. Indeksene har nesten uten stopp falt som stein, og store verdier er forsvunnet som følge.

MSCI World indeks viser ett tap på 21 prosent fra verdensmarkedet, tilsvarende svimlende 9500 milliarder dollar 63.745 milliarder kroner, bare i oktober. Beløpet er, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg, tilsvarende nærmere en tredjedel av det totale tapet hittil i år.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere