RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uka endte i rødt

Sist oppdatert:
Negativ stemning i Europa sendte Oslo Børs ned fredag. Fallet kom selv om det var flere vinnere enn tapere på listene.

De amerikanske børsene holdt stengt torsdag på grunn av Thanksgiving. Dermed måtte Europa klare seg uten sin faste rettesnor. Det ble et heller trist sorti. Fallene var ikke akkurat store, men det ble rødt over hele linja.

Gjødsel klar for børs
Oslo Børs holdt lenge stand som Europas lyspunkt, men mot slutten av dagen klarte heller ikke vårt hjemmelige aksjemarked å holde unna for den negative vinden. Flertallet av aksjene pekte oppover, men det var ikke nok til å holde hovedindeksen over null.

Blant de store som holdt stand var Norsk Hydro. Fredag ble det kjent at landbruksdivisjonen Agri skal børsnoteres 25. mars neste år. Aksjen endte dagen 0,5 prosent over åpningskursen.

Om en ukes tid slås DnB og Gjensidige Nor endelig sammen og handles under DnB Nor-navnet. Fredag skjedde noe så uvanlig som at de to aksjene gikk hver sin vei. Gjensidige Nor klamret seg fast 0,17 prosent opp, mens DnB bukket 0,48 prosent ned.

Trist julegave fra Aker Kværner
Aker Verdal tvinges til å sende 100 ansatte ut i permisjon fra jul til påske. Det er 100 færre enn hva selskapet først hadde regnet med, men aksjekursen i Aker Kværner falt likevel 2,8 prosent.

Børsens virkelige nedtur sto Stolt Offshore for. Selskapet varsler at tapet i inneværende år blir på mellom 400 og 500 millioner dollar. Det er betydelig mer enn de 125 millionene selskapet tidligere har sagt de vil tape. Investorene svarte med å sende aksjekursen ned 12,4 prosent.

Norske Skog lider under den svake dollarkursen om dagen. Til tross for at selskapet er lite eksponert for dollar har investorene et klart inntrykk av at lav dollarkurs er negativt for selskapet. De siste dagene har Norske Skog fått seg flere trøkker denne uken. Ved ukeslutt sto aksjen to prosent under innledningen. Dagens fall ble 1,5 prosent.

Hovedindeksen stoppet på 162,27 poeng. Det er 0,13 prosent ned fra torsdag. Men fortsatt holder Oslo Børs seg imponerende sterkt på årsbasis. Hovedindeksen kan vise til en vekst på over 40 prosent siden nyttår.

Til sammenligning har den tyske Dax-indeksen steget 29,2 prosent og Stockholmsbørsen 24,8 prosent vekst siden nyttår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere