RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)

Ulltveit-Moe: - Jeg er uskyldig

Sist oppdatert:
Jens Ulltveit-Moe hevder han ikke har hatt noen befatning med Iran-saken. NHO-presidenten frikjenner samtidig sine medarbeidere for korrupsjonsanklagene. - Det er ingen tvil om at dette ikke er smøring, sier han.

Jens Ulltveit-Moe har brukt de siste 36 timene på å gå gjennom detaljene i Iran-saken sammen med den tidligere ledelsen i datterselskapet Umoe Schat-Harding. Den foreløpige hovedkonklusjonen er at selskapet ikke har vært involvert i korrupsjon.

- Jeg puster nå ren luft, slo NHO-presidenten fast etter tirsdagens pressekonferanse.

- Ikke smøring

Etter en langvarig pengekrangel med det nasjonale iranske oljeselskapet (IOEC) om ni livbåter som var blitt skadet under frakten til Iran, ble partene enige om at det skulle gis en rabatt på 175.000 dollar. Tidligere toppsjef i Schat-Harding, Jarle Roth, har tidligere omtalt oppgjøret som "returprovisjon".

Ulltveit-Moe mener nå å ha forsikret seg om at disse pengene havnet hos rette vedkommende.

- Det er ingen tvil om at dette ikke er smøring, understreket NHO-presidenten, som karakteriserte avtalen med IOEC som "ryddig".

- Ikke aktuell problemstilling

Umoe Schat-Harding involverte det norskbaserte konsulentselskapet Daily Trade International (DTI) for å få løst pengekrangelen. Til gjengjeld forlangte DTI en kommisjon på 124.000 dollar, som delvis skulle gå til "underleverandører" i Iran. Daværende toppsjef i Schat-Harding, Jarle Roth, betegner kontakten med DTI som et blindspor.

- Jeg vil understreke at korrupsjon, det å kjøpe seg til uberettigede fordeler, ikke på noe tidspunkt har vært en aktuell problemstilling hos oss, sa han på tirsdagens pressekonferanse.

Ny pengekrangel

Pengekrangelen med iranerne ble etterfulgt av en like omfattende krangel med DTI. DTI hevdet de hadde krav på over 100.000 dollar for å ha vært med på å løse krisen, noe Umoe Schat-Harding benektet.

.- Etter avslutning av engasjementet med DTI ble vi delaktig i en dialog som vi gjerne skulle vært foruten. Vi beklager enkelte ord og uttrykk vi benyttet i dialogen der vi ble fanget i motpartens retorikk, supplerte Jens Ulltveit-Moe.

Ulltveit-Moe understreker at konklusjonen fra Umoe-ledelsen er foreløpig. Hvilke konsekvenser Iran-saken eventuelt får for ham og hans medarbeidere, vil først være klart når rapporten fra det uavhengige granskingsutvalget foreligger.

- Uskyldig

Umoes gjennomgang av saken konkluderer foreløpig med at NHO-presidenten ikke har hatt noe direkte med saken å gjøre. Han ble først informert skriftlig ett år etter at saken var løst, ble det hevdet. Det blir påpekt at Ulltveit-Moe ikke hadde noen formelle stillinger i Schat-Harding på det aktuelle tidspunktet.

Ulltveit-Moe innledet pressekonferansen med å understreke at han ser på beskyldningene som han har blitt utsatt for, som meget alvorlige.

Ulltveit-Moe skal senere i dag forklare seg for NHOs arbeidsutvalg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere