RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ulltveit-Moe støtter Fjell

(Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)
Sist oppdatert:
Statoils styre gjorde rett i å la konsernsjef Olav Fjell fortsette, sier Jens Ulltveit-Moe. Selv med en tiltale fra Økokrim bør Fjell få sitte, mener NHO-presidenten.

- Statoils styre gjorde det helt riktige. Som individ mener jeg Fjell fortjener tilliten, sier Ulltveit-Moe til TV 2 Nettavisen.

Den mektige NHO-presidenten mener korrupsjonssaken i Statoil har blitt rett håndtert både fra Fjell side og fra selskapets styre.

Viktig for oljeindustrien

SI DIN MENING:
Er det greit at norske selskaper smører for å få innpass i markeder utenlands?
Nei
Ja
Vet ikke
Bryr meg ikke

Se resultat
- Det var veldig viktig for oljeindustriens fremtid. Styret støttet Statoils leder, og bekreftet dermed at selskapet skal fortsette ekspansjonen, sier han.

Mandag denne uken sto Olav Fjell skolerett foran Statoils styre. Konklusjonen etter det ekstraordinære møtet som strakk seg gjennom hele dagen, var at Fjell fortsatt hadde tillit som konsernsjef. Samtidig måtte han tåle kritikk for å være ansvarlig for en avtale, som ble kansellert etter at Økokrim tok ut siktelse for korrupsjon.

Ulltveit-Moe mener det er en manglende forståelse for hvordan forretninger må gjøres når man beveger seg inn i land som Iran.

- Skal du inn i et nytt marked er det uforsvarlig å ikke betale for å få skikkelige råd og for å forstå den lokale forretningskulturen. Betaler du imidlertid til de som tar en beslutning, for at de nettopp skal falle på et valg så er det korrupsjon og utillatelig, sier han.

- Grensene er ikke de samme


Ulltveit-Moe mener samtidig det er naivt å tro at grensene for korrupsjon i Norge er de samme i utlandet.

- Du har regelrett korrupsjon, men så er det forskjellige mellomformer. Der må man naturlig holde seg på den rette siden av streken, men det er verdt å minne om at dette ofte er en annen strek enn i Norge, sier han.

- Faren ved denne saken er at Statoil blir mer passiv i sin ekspansjon. I verste fall kan det resultere i at selskapet vil gå ned med den norske sokkelen, sier han videre.

- Mye skrik om beløpet
Ulltveit-Moe påpeker at han kun har annenhånds kunnskap om saken. At beløpet på 110 millioner kroner har fått såpass mye oppmerksomhet, mener han likevel er merkelig.

- Jeg synes jo at det ble skreket mye opp om beløpet. Etter min mening er det et veldig lite beløp i forhold til liknende prosjekter. Skulle man hatt liknende rådgivning fra internasjonale selskaper ville det kostet det samme, sier han.

- Bør sitte til rettskraftig dom
Flere har hevdet at Fjell må forlate sin stilling hvis Økokrim tar ut tiltale i saken. Dette mener NHO-presidenten er latterlig.

- Jeg er helt uenig i det. Det må da kreves en rettskraftig dom. Vi har sett flere tilfeller hvor det foreligger tiltale fra påtalemyndighetene, men hvor det ikke har blitt en dom, sier Ulltveit-Moe.

Økokrim har tatt ut siktelse mot Statoil ASA for korrupsjon i forbindelse med den kontroversielle konsulentavtalen i Iran. Konsernsjef Olav Fjell har foreløpig status som vitne i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere